portal o vinu

Važnost čaše je ključna u doživljaju vina. Kvalitetne čaše znaju biti iznimno skupe ali uvijek postoje načini kako optimizirati troškove. Kod nabave čaša je bitno postići traženi učinak, a to uvijek ne mora biti skupa priča.

Najbitnija stvar kod čaše jeste njena veličina - jer što je veća to bolje obuhvaća vinska isparenja koja usmjerava put nosa. Dobra čaša za crveno vino treba imati zapreminu od 6 DCL (20 unci) ili više. Kada točite vino u nju, natočite više od jedne trećine čaše. Čaše za desertna vina su uglavnom male, 2 - 3 DCL (6 - 8 unci), s upravo obrnutom funkcijom - izbjeći isparavanje alkoholnih para. Iako se problem isparenja alkoholnih para najbolje kontrolira konzumiranjem vina na odgovarajućoj tempreaturi.

Oblik čaše utječe na način na koji čaša usmjerava vino ka jeziku, ali ukoliko vino vrtite po nepcima, to će se samo odraziti na inicijalni osjećaj.

Čaše za Crni Pinot (Pinot Noir - Red Burgandy) su zloglasne po svojoj posebnosti, ujedno i skupe, ali, u pravilu, razlika je samo u estetici. Preporučamo - uštedite novce i kupite samo jedan - univerzalni set čaša.

Jedna od najbitnijih stvari o kojima treba brinuti tijekom kupovine čaša je postotak olova u istoj.

Dobar kristal sadrži preko 20% olova i kiseline mogu dovesti do njegove razgradnje. Pokusi ukazuju na to kako je opasnost od razgradnje olova u kristalnim čašama zanemariva, ukoliko vino ne prenoći u čaši.

Ne držite vino u olovnim dekanterima, posebno ne preko noći, budući da isto svakako neće vrijediti ničemu. Preporučeno je novo kupljene čaše prvo otapati 24 sati u octu te ih potom pažljivo oprati i obrisati kako bi uklonili olovo koje je preostalo od procesa proizvodnje.

Ukoliko želite u potpunosti izbjeći olovo - potražite bezolovne čaše.

Drugi problem kod nabave čaša, jeste prikladnost čaše za pranje i čišćenje.

Duboka čaša s uskim grlom će biti prava mora za pranje i nakon nekog vremena će vam svijest o teškom pranju umanjivati zadovoljstvo kušanja vina.