vinarija

Razmišljaš o pustolovini na dohvat ruke, o neočekivanom putovanju koje počinje iza ugla, a vodi u doživljaje za kakvima mnogi tragaju tisućama kilometara i ne uspiju ih naći? Tvojoj potrazi došao je kraj, jer su Slavonija i Baranja ono što tražiš - skrivene postojbine gastronomskih uživancija te vinskih iznenađenja.

Ako se 220 godina tradicije može smatrati mladošću, reći ćemo da se najmlađa od četiriju velikih vinarija smjestila u Feričancima zapadno od Našica. Čuvena po svojim frankovkama, u posljednje vrijeme prerasta u jedan od najinovativnijih vinskih brendova u Hrvatskoj. Među inim, feričanska vinarija tržištu nudi prvo hrvatsko vino s etiketom koja pruža iskustvo proširene stvarnosti (AR). Ipak, bez obzira na stupanje u high tech fazu svog razvoja, Feričanci su i dalje vjerni korijenima - naziv njihova novog krovnog brenda - Enosophia (grč. mudrost vina) - vrlo je blizak onoj staroj da je u vinu istina!

Istina je i to da predstavljajući druge dvije velike slavonsko-baranjske vinarije ne možemo pobjeći atributu "naj naj", ma koliko on možda djelovao izlizano. Kako, primjerice, prešutjeti da se možete podičiti najvećim povijesnim vinskim podrumom u zemlji, ako to ne zna čak ni većina vinskih znalaca? A upravo je takav pola milenija star podrum vinarije "Belje", ponosa vinogradarske Baranje, poznate i kao "majke vina". Koji kilometar sjeverozapadno, na pitomim obroncima baranjske Planine, "Belje" vam nudi doživljaj jednog od najsuvremenijih vinskih postrojenja u Hrvatskoj, kao i pogled s fantastičnog vidikovca okupanog morem baranjske vinogradarske simetrije u kojoj caruje graševina.

Dalje na istoku, na krajnjem rubu Hrvatske, okupane Dunavom i suncem Panonije, smjestile su se erdutske vinarije. Najveća od njih, ona Erdutskih vinograda, iza sebe ima gotovo tri stoljeća tradicije, a pod sobom - najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj (490 ha)! A kad je najveći vinograd, ni bačve ne mogu biti manje. Tako se ovdje nalazi i grdosija od 75.000 litara, velika poput jednosobnog stana te službeno jedna od najvećih drvenih vinskih bačava na svijetu!

Ako vam silna vinska kvantiteta kojim slučajem prisjedne, smiraj uvijek možete potražiti u tristotinjak godina staroj đakovačkoj nadbiskupskoj vinariji, nadaleko čuvenoj po duhovnom miru koji pubuđuju njena misna vina.

Kad smo kod obiteljskih vinarija, ne treba dvaput isticati da svako od naša četiri velika vinogorja krije i prave bisere vinarskih tradicija, posebice u hrvatskom Podunavlju, od Aljmaša, Erduta i Dalja s najljepšim pogledima na Dunav do niza obiteljskih vinara na potezu od Kamenca i Kneževih Vinograda, preko Suze do romantičnih vinskih gatora (podruma) Zmajevca, srca malih vinara Baranje, ali i šire.

Jutarnji list