dizalica

Udruga Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice grada Opatije i Grada Opatije, već godinama organizira jedinstvenu manifestaciju "Vino i vruja". Iz ikarske vrulje izvučeno je 3.000 butelja vrhunskih vina renomiranih vinara, koje su sazrijevale u ovom prirodnom fenomenu godinu dana, a neke i više od dvije godine. Istovremeno, potopljeno je na isto mjesto gotovo 5.000 butelja.

Vruja je mjesto u moru gdje se slatka voda miješa sa slanom vodom, što čini posebne uvjete čuvanja vina koja se razlikuju od onih odležanih u podrumu. Uz domaće i istarske vinare tu su i Iločki podrumi, njihova velika berba graševine iz 2011. izvađena je nakon dvije godine pod morem.

U tzv. podmorskim podrumima buteljirana vina se polažu na dubine veće od 20 metara radi manjeg utjecaja svjetla na zrenje vina. Temperature su stalne, 11-13 °C.

I ove godine, već sedmi put, nastavljamo s ovim događanjem koje iz godine u godinu prati sve veći interes vinara, tako ćemo ove subote u posebno izrađenim kavezima u ikarsku vruju spustiti gotovo 5.000 butelja vrhunskih vina. Novitet ovogodišnjeg događanja je i suradnja s Riječkim sveučilištem koji će napraviti "molekularnu" analizu istog vina koje je odstajalo u podrumu i onog koje je odstajalo u vruji. Vjerujemo da će biti zanimljivo saznati razliku te čuti što znanost kaže o promjenama u vinu nakon odležavanja u "podmorskom podrumu" gdje se temperatura na 20 m dubine kreće između 7 i 13 stupnjeva - istaknuo je Vjeko Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

I ovogodišnje događanje "Vino i vruja" zaključila je regata tradicijskih barki u nedjelju, 8. kolovoza. Sukladno epidemiološkim mjerama ove se godine nije održao popratni zabavni program uz degustaciju vina i vrhunskih gastro delicija.

morski.hr