butelje

Istra je zemlja koja baštini burnui bogatu povijest te pamti mnoge vladare koji su njome gospodarili kroz stoljeća. Svaki od njih ostavio je nekom svoje nasljeđe, a zajedničko im je da su svi podržavali uzgoj vinove loze koji je kroz stoljeća bio sve razvijeniji, počevši od starih Rimljana pa preko Mlečana i Austro-Ugarske do danas. Kroz to vrijeme mnoge su se sorte grožđa u našim krajevima udomaćile te postale autohtone, neke su nestale u vihoru filoksere pa su se pojavile nove internacionalne sorte grožđa. U zadnjih 40 godina od bijelih sorti grožđa na istarskoj vinogradarsko-vinskoj sceni etablirali su se chardonnay i sivi pinot te u zadnjih deset godina i sauvignon bijeli.

Vinarija Radovan iz sela Radovani ima u ponudi chardonnay i sauvignon bijeli, s time da je potonji tek nedavno uvršten u ponudu, dok je chardonnay prisutan već dvadesetak godina u njihovim vinogradima.

U protekla dva desetljeća Radovan se prometnuo u jednog od najboljih istarskih proizvođača vina dobivenog od ove planetarno popularne sorte grožđa. Danas bih s vama podijelio moje viđenje mladoga chardonnaya iz berbe 2017. vinarije Radovan.

Grožđe za ovo vino raste u neposrednoj blizini sela Radovani, na dubokoj istarskoj crvenici. S obzirom na to da chardonnay dozrijeva rano, berba je bila na samom početku rujna.

Nakon prerade, vino je odležavalo šest mjeseci isključivo u inox bačvama te je nedavno punjeno u bocu. Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje javljaju se note bijeloga cvijeća i nota breskve te potom malo kruške i marelice. Na drugo mirisanje javljaju se zelenkaste note mente i koprive, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga lijepa i ugodna svježina te jako dobra mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je trajna, a kakvoća okusa jako fina. Na aftertasteu javlja se nota breskve. Vino je harmonično, lijepo se pije, a iako je mlado, spremno je za trošenje te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati dvije, tri godine. Enogastronomski paše uz mnoga jela na bazi morskih plodova, a ja sam se odlučio za kapesante pečene na gradelama.

Ime vina: Chardonnay

  • Godina berbe: 2017.
  • Proizvođač: vina Radovan
  • Lokacija: Radovani/hrvatska Istra
  • Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
  • Gastro preporuka: kapesante sa žara
  • Ocjena: 9,2/10
Emil Perdec | Glas Istre