butelja

Vinogradarski gledano Hrvatska se dijeli na primorsku i kontinentalnu regiju, a kontinentalni dio na zapadnu i istočnu regiju. Istočna kontinentalna Hrvatska dijeli se na Slavoniju i Podunavlje, od kojih Slavonija ima deset vinogorja, a Podunavlje tri: Srijem, Erdut i Baranju. Podunavlje je povijesno značajna vinska regija, ali, nažalost, od svih vinskih regija u Hrvatskoj najviše je stradala u Domovinskom ratu. Ipak, u zadnjih desetak godina polako se oporavlja. Erdutski vinogradi baštine bogatu povijest, barun Johann Baptista Maximilian Zuany je 1730. godine sagradio Stari podrum i tada kreće njihova bogata i burna povijest. U socijalizmu je podrum obnovljen, a 1984. u rad je pušten novi pogon.

Tadašnja uprava dala je sagraditi najveću drvenu bačvu na svijetu koja se i danas koristi, kapacitet joj je rekordnih 75.000 litara. Danas Erdutski vinogradi obrađuju 513 hektara vinograda, a imaju najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj površine 490 hektara. Vinogradi su smješteni na blagim padinama Daljske planine uz Dunav, na nadmorskoj su visini od 130 do 190 metara, blago okrenuti prema jugu, a tlo je većinom aluvijalno.

Graševina je dominantna sorta grožđa te je s njom i ostalim bijelim sortama zasađeno 75 posto vinograda, dok ostatak otpada na crne sorte. Na tržište vina plasiraju tri linije: klasična, odabrana i premium. Danas bih s vama podijelio moje viđenje merlota iz premium linije, berba 2015. Grožđe za ovo vino raslo je na položaju Kraljevo brdo, a berba je bila sredinom rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od 14 dana, a potom je vino školovano u barrique bačvama u razdoblju od 12 mjeseci. Vino krasi lijepa, prozirna, rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris se polako otvara i dosta je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota bobičastog voća u kojemu dominira nota borovnice na koju se naslanja nota crvenog ribizla, malo vanilije, papra, klinčića, suhe grožđice i cimeta. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine te je ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, okus je trajan, na aftertasteu se javlja nota borovnice. Vino je u dobroj formi za ispijanje te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvije do tri godine. Enogastronomski poslužio sam ga uz njoke s divljači.

Ime vina: Merlot

  • Godina berbe: 2015.
  • Proizvođač: Erdutski vinogradi
  • Lokacija: Erdut/Hrvatsko Podunavlje
  • Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
  • Gastro preporuka: njoki s divljači
  • Ocjena: 9,1/10
  • Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass
  • Cijena (mpc): 60,00 kn (Cicibela Rovinj)
Emil Perdec | Glas Istre