portal o vinu

Monografija "Hercegovina zemlja vina" autora i urednika Branimira Martinca bit će predstavljena u utorak, 13. prosinca u sjedištu Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) u Parizu.

Organizatori predstavljanja su Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV), Veleposlanstvo BiH u Francuskoj i izdavač galerija "Martino" iz Mostara uz potporu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kako je najavljeno, na predstavljanju se očekuje veći broj uzvanika, a skupu će se obratiti i generalni direktor OIV-a Federico Castellucci te veleposlanica BiH u Francuskoj Nina Sajić. O ovoj zanimljivoj publikacije govorit će prof. dr. sc. Željko Šuman sa Sveučilišta u Mostaru, mr.sc. Sanja Juričić Franić i sam autor Branimir Martinac. Predstavljanje će biti upotpunjeno kušanjem odabranih vrhunskih hercegovačkih vina te nastupom ženske klape Drača iz Mostara.

Originalan prikaz

Monografija je do sada predstavljena u Mostaru i Zagrebu. Dvojezična monografija na oko 560 stranica obogaćenih s nekoliko stotina fotografija i dosad neviđenih dokumenata donosi opsežan i originalan prikaz tisućljetne tradicije uzgoja vinove loze i vinarstva u Hercegovini. Priređivač je oko ovog ambicioznog projekta uspio okupiti vrsne autore tekstova te brojne druge suradnike bez kojih bi uspješan završetak takvog pothvata bio nemoguć.

Dr. sc. Željko Šuman je na promociji u Zagrebu istaknuo kako je riječ o izuzetnom izdavačkom i umjetničko-grafičkom ostvarenju posvećenom hercegovačkom vinogradarstvu i vinu, ali i Hercegovini i hercegovačkom čovjeku općenito.

Prva cjelovita monografija

"Može se reći da je ovo ujedno prva cjelovita monografija o ovoj temi na našim prostorima", istaknuo je Šuman. On je također naglasio kako je Martinac ovom monografijom skinuo prašinu zaborava sa slavnih dana hercegovačkog vinogradarstva te ukazao na stanje u kojemu se nalazi danas.

"Pažljivo iščitavajući brojne faksimile originalnih dokumenata prikupljenih po arhivima i privatnim zbirkama, doznajemo da su ti, za svoje vrijeme vrhunski obrazovani, vrijedni i sposobni vinari još prije više od sto godina bili u Europi, a u njihovim vinima su uživale brojne europske okrunjene glave. O tome svjedoče brojne kolajne i nagrade s najznačajnijih međunarodnih izložaba s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća", kazao je Šuman.

Unatoč jadnom stanju u kojemu se danas nalaze neki vinski podrumi, nade u bolju budućnost itekako ima. "Priređivač je u potpunosti uspio ostvariti svoju prvotnu namjeru i cilj izdavanja monografije, a to je da se Hercegovina prikaže kao 'bogomdan' prostor za uzgoj vinove loze", istaknuo je Šuman.

Andriana Copf [ Dnevni list ]