ptičja

Više od 80 vinara, posjetitelji iz čitavog svijeta, odlične radionice, najfinije delicije i sjajna atmosfera obilježili drugi dan 29. Vinistre

Kad se na jednom mjestu predstavljaju šampionska vina vinarija Kadum, Dobravac, Fakin i Benvenuti i ostali istarski vinski veterani, ali i relativno nova imena istarske vinske scene, takav se događaj ne propušta. Stoga ovog vikenda svi putevi vode u Poreč na Vinistru koja je i ove godine u dvorani Žatika okupila 80 istarskih vinara.

Atmosfera je sjajna pa ljubiteljima vina, među kojima su i strani gosti, nimalo ne smeta što se 29. izdanje najstarije i najcjenjenije izložbe vina održava na dvije trećine površine sportske dvorane. Dio je ograđen zbog ubrzanih priprema za Concours Mondial de Bruxelles koji se od 11. do 14. svibnja također održava u Poreču, a ovo najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina ima svoj izložbeni prostor na Vinistri. Na njemu je poprilična gužva jer nema vinoljupca koji ne želi degustirati neka od stotinjak najbolje ocijenjenih vina u svijetu.

Nagrađene malvazije uz nagrađena svjetska vina

Kao organizator sajma u Belgiji znam koliko truda i rada stoji iza ovakve manifestacije, no vidjeti toliko ljudi i poznatih istarskih vinarija na jednom mjestu uistinu je impresivno. Imao sam prigodu prije nekoliko godina prvi put kušati malvaziju i teran, dobro sam educiran što se tiče tih sorti, sudjelovao sam prošle godine i na Vinistrinom ocjenjivanju i moram priznati da sam zaljubljen u malvaziju i njezin širok spektar stilova, a jako mi se sviđaju Poreč i Istra, ističe Thomas Costenoble, direktor Concours Modnial de Bruxellesa.

Gužva je i na susjednom izlagačkom prostoru Svijeta malvazija na kojem se mogu kušati nagrađivana vina iz čitavog svijeta pristigla na ovogodišnje Vinistrino ocjenjivanje koje se slobodno može nazvati svjetskim natjecanjem ove sorte.
S obzirom na iznimno sušno razdoblje prošle godine svježe malvazije berbe 2022. bit će nešto kraćeg vijeka, one odležane iz 2020. i 2021. su u sjajnoj formi što su potvrdile platinaste medalje s ovogodišnjeg Svijeta malvazija. Odlični su i odležani terani iz 2019. i 2020., a i jako su dobri oni mladi, iz 2021. i 2022. iako ih je sve manje na tržištu jer se vinari odlučuju za odležane varijante, prokomentirao je simbole istarskog vinarstva poznati hrvatski sommelier i F&B manager Plave Lagune Emil Perdec, dobri duh Vinistre.

Vinistra završava u nedjelju u 19 sati, a organizatori za jubilarno 30. izdanje iduće godine najavljuju pravi spektakl.

Jutarnji list