u vinogradu

Jutros je do nas stigla vijest da je u 73. godini preminuo Zvonimir Tomac, izniman čovjek, vinar i zasigurno jedna od najznačajnijih figura plešivičkog vinogorja. Slobodno ga možemo nazvati pionirom te osobom koja je upravo Plešivicu isprofilirala kao idealno mjesto za proizvodnju pjenušaca.

Osim toga, Zvonimir Tomac oduvijek se zalagao za čuvanje tradicije i starih sorti, a iz te se ljubavi rodila i posebna ljubav prema biodinamici i prirodnim vinima pa je danas vinarija Tomac iznimno cijenjena i na tom području.

Pamtit ćemo ga kao vrijednog čovjeka koji je dane najradije provodio u vinogradu te ga se najčešće moglo sresti na traktoru. Kako je svojevremeno pisao naš vinski ekspert Saša Špiranec, Zvonimir Tomac imao je strahovit talent za trgovinu i osjećaj za dizajn, među prvima imao je etikete koje su odskakale od svega do tada viđenog, ali brižnost kojom je održavao vinograde, pa svojedobno i pravodobno prepoznavanje Plešivice kao mjesta idealnog za proizvodnju pjenušaca, glavni su razlozi koji su Tomce doveli do statusa jedne od najvažnijih vinarija u zemlji.

Kada smo 2017. godine kod obitelji Tomac bili u berbi, Zvonimir Tomac ispričao nam je kako su mu u prvim vinarskim koracima najviše su pomogli savjeti mentora Jambrovića i Nežića. Naime, krajem 80-tih godina Jambrović se kao školovani inženjer vinogradarstva okrenuo malim vinarima i krenuo ih educirati. U svom vinogradu imaju je zelenac od kojeg je proizveo 120 l vina i pobjeđivao na svim natjecanjima.

Zvonimira su privlačile njegove nagrade pa je htio i sam proizvesti vino koje će biti toliko dobro. Naime, u to vrijeme vrlo malo ljudi je razumjelo zašto je Jambrovićevo vino drži cijenu od 10 maraka dok su svi drugi prodavali po 1 marku. Uz Jambrovića od velike pomoći bio je i Nežić koji zasadio prethodno spomenuti vinograd zelenca, a Zvonimir Tomac ga je igrom slučaja uspio kupiti od njegove supruge.

Inače, ova obitelj niže uspjehe još od 30-tih godina prošlog stoljeća kad se proizvodnjom vina bavila Zvonimirova majka Aleksa, dok je prvi vinograd posađen još 1928. nakon povratka Zvonimirovog oca iz Amerike.

Jutarnji list