rezidba

Hercegovački vinari i vinogradari su jučer službeno otvorili sezonu rezidbe vinove loze uz tradicionalnu manifestaciju "Vincekovo Buna" koja je održava u mostarskom naselju Buna.

Tradicionalna manifestacija održana je u organizaciji Udruge malih vinogradara dvanaestu godinu za redom uz veselo druženje, usprkos svim teškoćama uzrokovanim koronavirusom i brojnim poskupljenjima koja zadaju glavobolje vinogradarima u Hercegovini.

Glasnogovornik manifestacije Dražen Krešić kaže kako je ovogodišnja svečanost koja se obilježava na duhovit i šaljiv način uz zdravice, dobru hranu i veliko druženje zbog epidemioloških mjera, održana u uskom krugu Udruge malih vinogradara i vinara Buna.

Objasnio je kako je običaj na Buni takav da član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za ovu priliku, vrši obred blagoslova vinove loze uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje okupljenog društva i kušanja kvalitetnih vina.

Na taj način se po njegovim riječima poželi uspješna sezona svim vinogradarima.
Tako je danas obrezano nekoliko grančica s trsa, koje su blagoslovljene starim vinom, a na njih su obješene kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom, pojasnio je Krešić.

Poslije tradicionalnog obreda uslijedilo je druženje malog kruga vinogradara uz pjesmu i šale te planove za sezonu vinogradarstva koju su svečano danas otvorili na Buni kod Mostara.

Izrazili su nadu da će sve teškoće prevazići i da će se uskoro susresti u povoljnijim uslovima i proveseliti uz veliku pučku veselicu, koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz muziku, što će označiti i povratak normalnog života u Hercegovini.