sajam

Kvarner Wines Festival WineRi 2021. po prvi puta se održava na otvorenome na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci od 10. do 12. lipnja 2021. godine u sklopu jedriličarske regate Fiumanka 2021. i to je prvo svojevrsno upoznavanje publike s Vinima Kvarnera u srcu Grada Rijeke. Članovi Udruženje Kvarner Wines koji su organizatori ovog događanja i koji izlažu na festivalu ponudit će posjetiteljima ekskluzivno kušanje jedinstvenih vrhunskih vina Kvarnera koja se ne mogu pronaći na policama dućana. U sklopu festivala će se održati i radionice "Vina Kvarnera u srcu Rijeke" i "Pjenušci Kvarnera u srcu Rijeke".

Tako će se među 80-tak vinskih etiketa s Kvarnera moći kušati kastavska autohtona kvarnerska kupaža belica koja je nastala od vinskih sorti mejskog, divjake, jarbole, verdića i brajkovaca koju proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plovanić vina. Ekskluzivno samo na Kvarner Wines Festivalu WineRi posjetitelji će kušati kupažu belica kao mirno vino, pjenušac i vino iz amfore koja su prema Hrvatskom zavodu za vinarstvo svrstana u vrhunska vina.

Prvi put na vinskom festivalu će nastupiti i Grand Village Estate Winery iz Selca te će ponuditi svoja jedinstvena vina poput žlahtine, sauvignona, sansigota i crnih kupaža, ali i jedinstveno ružičasto vino autohtone kvarnerske sorte sansigot.

Vinska kuća Pavlomir iz Novog Vinodolskog predstavit će cijelu paletu vina među kojima se ističe najbolji pjenušac Hrvatske i Slovenije 1288 prema ocjenama Salona pjenušavih vina Zagreb i Ljubljana koji su i partner Kvarner Wines Festivala WineRi i jedino zlatom ocijenjeno ružičasto vino "Rosé Ružica Vinodola" sa ovogodišnje Vinistre.

Da žlahtina ima sjajne predispozicije postati i kompleksno vino pokazat će Estate Winery Katunar koja će ponuditi maceriranu žlahtinu i žlahtinu iz amfore koje će svoju premijeru imati upravo na Kvarner Wines Festivalu WineRi. Ova se vinarija može pohvaliti i vrhunskom svježom žlahtinom Sv. Lucija ali i jedinstvenim plavcem malim iz Baške na otoku Krku.

Vrhunska žlahtina iz Vrbničkog polja Kuće vina Ivan Katunar također svoju premijeru ima na Kvarner Wines Festivalu WineRi. Naime, prošloga je tjedna iz Hrvatskog zavoda za vinarstvo stigla ova prestižna ocjena za žlahtinu. Isto tako, ova će kuća vina posjetiteljima festivala ponuditi i srebrom ocijenjeno ružičasto vino "Rosé Ivan Katunar" na najznačajnijem svjetskom natjecanju u Poljskoj ove godine.

Obiteljska poljoprivredna zadruga Gospoja koja se može podičiti jedinstvenim Vinotelom Gospoja ponudit će posjetiteljima izuzev sjajne žlahtine Gospoja i najbolji pjenušac Istočne Europe prema ocjenama Vinitali.

Vinarija Šipun iz Vrbnika posjetiteljima će ponuditi pjenušac od žlahtine Maličić, žlahtinu, ali i najbolji rosé Istre i Kvarnera prema ocjenama Dobre hrane Jutarnjeg lista - autohtono vino Trojišćina Šipun i vino autohtone kvarnerske vinske sorte sansigot. Premijeru će na festivalu imati i bordoška kupaža Kapitul.

Najpoznatija žlahtina Zlatna vrbnička ona Poljoprivredne zadruge Vrbnik koja je zasađena na 150 Ha vrbničkog polja i koju 125 kooperanata zadruge uzgaja, proizvodi se u gotovo 600.000 litara i uz pjenušce Valomet i Valomet Rosé moć će se kušati na festivalu.

Ugostiteljstvo i trgovina Nada s Vrbnika prezentirat će svoju paletu vina, a posebnost ove vinarije je da se vina ne mogu kušati nigdje osim u restoranu Nada i u njihovoj vinoteci u Vrbniku. Posjetitelji će tako moći kušati i kupiti ekskluzivno vina ove vinarije.

Uz vina, posjetitelji Kvarner Wines Festivala WineRi će moći kušati i jedinstvene autohtone goranske likere Obrta Kotač iz Lokvi, te zaštićeni krčki pršut Žužić s Krka i sir sirane Hlam. Primorska konoba pripremat će primorska jela koja se sjajno sljubljuju s vinima.

fiuman.hr