dolijevanje vode u vino

Italijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Europske unije o mogućem razrijeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola.

Po pisanju italijanskih medija, u Europi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim postotkom alkohola, a krajnji cilj takvog prijedloga je promocija zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim protiviti tome, a udruga poljoprivrednika Coldiretti upozorilo je na "obmanu potrošača".

Pobuna u Italiji

Novine Corriere della Sera pišu o "pobuni u Italiji".

Uvođenje djelimičnog i/ili potpunog smanjenja postotka alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i prilično opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i europskih vina, rekao je u petak predsjednik Coldiretti-a Etore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina dosad bila zabranjena

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Europi bila zabranjena, podsjećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neke vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, no pravi poznavatelji dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja su deklarirana kao bezalkoholna.

Italija je prva u svijetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po poslednjim je podacima iznosio oko 11 milijardi eura.