boca

Aukcijska kuća Christie's stavila je na privatnu prodaju bocu finog francuskog vina koje je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordeaux, 14 mjeseci sazrijevalo u Zemljinoj orbiti, a procjenjuje se da bi cijena mogla dostići milijun dolara.

Ova ponuda bez presedana vina Petrus berbe 2000. godine, ekskluzivnog crvenog vina svjetske klase proizvedenog od grožđa Merlot u regiji Pomerol u Bordeauxu, objavljena je u utorak u Londonu.
Ova boca Petrusa 2000 predstavlja važan korak u naporima za razvojem i izučavanjem procesa zrenja vina, naveo je u objavi iz aukcijske kuće.

Prihod će ići privatnoj europskoj raketnoj tvrtci Space Cargo Unlimited, koja je lansirala 12 boca Petrusa 2000 na put do Međunarodne svemirske stanice u studenom 2019. godine, u okviru serije eksperimenata u vinogradarstvu i mikrogravitaciji.

Desetak boca Petrusa vraćeno je na Zemlju sa svemirske postaje u siječnju ove godine u kargo kapsuli SpaceX nakon što je u orbiti, na udaljenosti od 300 milijuna kilometara od Zemlje, provelo skoro 440 dana.

Nakon povratka u Bordeaux, na Institutu za istraživanje vina i vinove loze otvorena je jedna boca vina radi testa "na slijepo" tijekom kojeg je desetak vodećih enologa usporedilo ukus s uzorkom Petrusa iste berbe koje je sazrijevalo na Zemlji.

Oba uzorka su ocijenjena s 98 bodova, iako stručnjaci tvrde da su osjetili razliku u ukusima.

Iz Christie'sa su naveli da je u okviru privatne prodaje ponuđena jedna boca iz "svemirske kolekcije" za kupovinu odmah, zajedno s bocom "zemaljskog" originalnog Petrusa 2000, plus dekanter, set čaša i vadičep napravljen od meteorita.

Jedna boca berbe Petrus 2000, s imanja od 28 hektara koje proizvodi samo oko 30.000 boca godišnje, obično košta 5.366 američkih dolara, a jedna je prodana na aukciji 2018. godine za 51.660 dolara.