skupna

Vinarija Jokić Lišane Tinjske sa svojim vinom maraština i Božo Bačić Podgrađe s crnim vinom syrah, šampioni su ovogodišnje manifestacije Vinkovo 2021. godine koja se po 24. put održala u Stankovcima, pod epidemiološkim mjerama pandemije koronavirusa i sloganom "Korona prolazi vino ostaje".

Treće mjesto i srebrnu medalju među bijelim vinima također je osvojila Vinarija Jokić s pošipom, a drugo mjesto i srebrnu medalju OPG Stjepan Vučemilović, također s pošipom.

Treće mjesto u crnim vinima i zlatnu medalju s cabernetom osvojio je OPG Stjepan Vučemilović, drugo mjesto i zlatnu medalju Marko Duvančić iz Oklaj-Promine također s cabernetom.

Kad smo počeli s manifestacijom prije 24 godine bilo je teško, imali smo vinogradare, ali ne i vinare. Krenuli smo sa strukom i to je dalo rezultata. Dio vinara se izdvojio kvalitetom i s prostora Ravnih kotara i Zadarske županije uspješno igra prvu ligu na hrvatskom tržištu, uspješno igra europsku ligu, čak i svjetsku ligu. Da je to bilo reći prije 24 godine da će se netko natjecati po svijetu s vinima iz Ravnih kotara, rekao bi ti nisi normalan. Kad sve to zbrojim, samo mi se nameću tri riječi kojima to mogu sažeti. U početku je bilo mučenje, potom je bilo učenje, a danas je uživanje. Danas uživamo u kvalitetnim, vrhunskim vinima kakva se samo poželjeti mogu. Danas pred praznom dvoranom zbog ovog čuda koje nas je napalo, ali dogodine se nadam da će sve biti slobodno, pa ćemo nadoknaditi sve - naglasio je načelnik Općine Stankovci i pokretač Vinkova Željko Baradić.

Evo što su izjavili šampioni nakon uručenja medalja i pehara:

Osvojili smo šampionsku titulu za našu maraštinu i srebrnu medalju za pošip. Osvojili smo do sad dosta nagrada, u Benkovcu smo također bili šampioni s maraštinom, na Sabatini prije nekoliko godina također. Ocjenjuje se cjelokupni dojam vina, od boje, bistroće, arome, okusa, balans kiselina. Kvaliteta je vidljiva, ali što se tiče plasmana vina, ova je godina stala, restorani i kafići ne rade, ono što se proda to je na kućnom pragu i individualno, inače plasman nam je u okolici, nešto prodamo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i otocima, dosta plasiramo u Srbiju. Zaliha će dosta ostati, imamo doduše i veliko skladište tako da ćemo neka vina ostaviti i na duže dozrijevanje što neki kupci vole i traže - kazala je Cvita Eškinja, enologinja u Vinariji Jokić.

Božo Bačić iz Podgrađa Benkovac, već je dugi niz godina u samom vrhu vinarstva Zadarske županije. Godine 2007. posadili su značajan vinograd, prije toga su imali tradicijsko vinogradarstvo s malim količinama.
Šampionsku titulu osvojili smo za Syrah 2020., ali to nam nije prva nagrada, svake godine negdje nešto dobijemo jer je takav kvalitet grožđa da nagrade dolaze same od sebe. I mi najviše prodajemo na kućnom pragu. Nešto smo plasirali i u restoranima, ali kako je sve stalo, to ne funkcionira. Nama je ova vinarska godina bila vrlo problematična jer smo imali veliku tuču 2. svibnja 2020. godine. Ono što je ostalo, uspjeli smo izvući, ali kvalitet je neupitan. Čak 80 posto uroda uništila je tuča, tako da je proizvodnja znatno manja, takva je godina bila - rekao je Bačić.

Začetnik Vinkova zajedno s Baradićem, vinar Radoslav Bobanović iz PZ Masline i vino Tinj Polača i sam je osvojio tri medalje, zlatnu za cabernet i srebrnu za crljenak u crnim vinima, te srebrnu za muškat žuti u bijelim vinima.
Prošla je godina bila turbulentna, ali ovo znači puno, da znamo trajati i proizvoditi sve bolja vina. Po prvi smo put u ovih skoro 25 godina dobili osam - devet zlatnih vina, ali s druge strane imamo i dosta odbačenih vina što me začudilo. Možda je takva godina bila, možda je bilo i opuštanja... Važno je da oni koji rade, ne samo za svoje privatne potrebe već i za tržište, da su itekako prepoznatljivi i osnova im je ekstrakvaliteta, a to je ono po čemu se Ravni kotari odnosno sjeverna Dalmacija može ponositi - mi smo rodni crnim predikatnim vinima, nešto i bijelim, ali očigledno u crnim vinima imamo veliki uzlet. Nisu toliko važne nagrade, koliko da smo se okupili kroz vina i pobijedili ovo nesretno vrijeme. Zato i jest ovogodišnji slogan Korona prolazi, vino ostaje, to je vrijednost ove manifestacije - istaknuo je Bobanović.

Kako je sve počelo

Prije 24 godine organizirali smo prvu manifestaciju kao degustaciju samo za područje Općine Stankovci. Nismo očekivali da će biti toliki interes. Od 80 uzoraka, u finalnoj večeri završilo je 14, ostalo što nije prošlo kemijsku analizu morali smo proliti... To su bili počeci koje ne smijemo zaboraviti, već tada nam je bilo jasno da moramo koristiti struku. Tada smo imali s jedne strane trojicu inžinjera, a s druge strane 100 vinogradara koje je trebalo naučiti kako da budu vinari. To nije bilo predavanje već sukob zaraćenih strana. Inžinjeri kažu da treba sumpor, a cijela dvorana samo napravi - uh! Jasna poruka. Nakon pet godina odvojila se grupa koja je krenula dalje. Danas imamo vino na tržištu, 35 etiketa, 15 vrhunskih, na prostoru Ravnih kotara proizvodi se dva milijuna butelja. Manifestacija je imala gospodarski, edukativni, a i promidžbeni karakter. Ni jedna gospodarska grana nije postigla u tako malom vremenu takav rezultat kao što je postiglo vinarstvo na području Ravnih kotara. Od ničega do vina po Londonu i New Yorku. Od 100 nagrađenih na Sabatini, pola ih bude s područja Zadarske županije. To nešto govori. U ovoj prosječnoj godini imamo najviše medalja u crnim vinima. Nažalost ta se vina nalaze u bačvama u podrumima i pitanje je hoće li se nešto dogoditi sa sezonom, hoće li se ta vina prodati ili će se morati kupovati nove bačve za novu berbu što ne bi bilo dobro - kazao je Baradić.

Slobodna Dalmacija