u vinogradu

Vina s juga Hrvatske piju se u Americi.

Naime, američka tvrtka Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI) sa sjedištem u Bostonu dobila je saveznu dozvolu za uvoz hrvatskih vina u SAD, a za početak su krenuli s vinima iz vinogorja Komarne, iz vinarija Rizman, Terra Madre i Volarević, a nastavii s vinima iz Konavala iz tamošnje vinarije Crvik, čime se zaokružuje ova po svemu neobična vinska priča. CPWI je zainteresiran za autohtona vina poput plavca maloga, pošipa, zinfandela, tezora, a vinarije na jugu Lijepe naše proizvode upravo takva crvena, bijela i rosé vina.

U vrijeme pandemije koronavirusa i velike ekonomske neizvjesnosti, lijepe poduzetničke priče poput ove što je priča ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u, rođena Metkovka, Mirena Bagur vrijedne su pažnje i divljenja. Vinarija Crvik iz Konavala, koja se ponosi stoljetnom tradicijom proizvodnje vina, ušla je u krug hrvatskih vinarija čija se vina odnedavno uspješno prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nagrađivani Tezoro

Radi se o međunarodno nagrađivanom vinu Tezoro (srebro na Decanteru, srebro na International Wine Challengeu, zlato na Vinistri i Sabatini), dobivenom od autohtone sorte dubrovačka malvasija, prve sorte vinove loze koja se spominje u dubrovačkom arhivu u 14. stoljeću.

Velike zasluge za to ima Mirena Bagur, Metkovka s američkom adresom i biznis iskustvom, svojevrsna ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u, koja zajedno s mužem Winom A. Burkeom, poduzetnikom u informatici, vodi tvrtku Croatian Premium Wine Imports za uvoz i distribuciju vina u SAD-u. Krenuli su s vinarijama udruge K7 s Komarne, a nedavno dogovorili suradnju i s vinarijama Testament kod Šibenika, Marlais s Pelješca te vinarijom Crvik, kao prvom konavoskom vinarijom.

Tako se u trgovinama u Masschusettsu te online shopu, koji šalje vina u većinu američkih država, mogu kupiti poznate sorte s juga Hrvatske, kao što su plavac mali, dingač, tribidrag, pošip, babić, debit i dubrovačka malvasija. U SAD-u su kvalitetna hrvatska vina vrlo dobro prihvaćena, kaže Mirena.
Poznavatelji i ljubitelji vina u Americi daju prednost kvaliteti, a sve ocjene stručnjaka za kvalitetu koje nam stižu su izvrsne. Mlađe generacije žele čuti nove vinske priče iz cijelog svijeta, pa tu postoji cijela nova kategorija - tzv. Adventure wines, i tu se naša vina odlično uklapaju. U stalnom smo kontaktu s vinoljupcima i slušamo komentare, tako da već ove godine širimo inventar vina i s drugih hrvatskih vinskih regija - reći će Mirena.

Vinar Petar Crvik kaže kako je ovo izvrsno vrijeme za iskorak u proizvodnji vina.
Svake godine u našu vinariju dolaze turisti iz cijelog svijeta. Često nas upravo Amerikanci pitaju mogu li u SAD-u nabaviti naše vino. Drago mi je da su naš trud i autentičnost prepoznati i iskreno se nadam da će još hrvatskih vinara početi izvoziti, jer to je ogromna prilika za naše vinarstvo - kaže Crvik.

Smanjio se uvoz

Iako Hrvatska i dalje uvozi puno više vina nego što izvozi, trendovi ipak bude nadu: nekoliko godina unatrag smanjio se uvoz, a povećala proizvodnja i izvoz. Inicijative poput ove definitivno mogu pomoći da Dubrovačko-neretvanska županija, ali i cijela Hrvatska, nađu svoje mjesto na vinskoj mapi svijeta.
Kao što znate, mi smo počeli suradnju s vinarima iz Komarne, s obzirom da sam ja iz Metkovića pa nam je bilo relativno lako napraviti partnerstvo s ljudima koje znamo i imamo međusobni respekt. Međutim, od samog početka, naš plan je bio da uključimo vina iz cijele Hrvatske. Logično, prvo širenje je bilo unutar Dubrovačko-neretvanske regije jer smo lani posjetili vinarije u tom kraju - ističe Mirena.

Osim vrhunske kvalitete vina rađenih od autohtonih sorti, što je naš fokus, jedan od razloga zašto smo brzo uključili vinarije Crvika i Marlais je taj što oni razumiju kako zadovoljiti prohtjeve američkih vinoljubaca koji im dolaze na kušaonice. Tako je prodaja njihovih vina online krenula jako brzo. Posebice, imamo nekoliko bivših posjetitelja Crvika koja su nas tijekom ljeta kontaktirali barem jednom tjedno da vide je li Tezoro stigao u naše online skladište. Ja mislim da nema bolje priče od toga - ponosna je Mirena na svoj vinski uspjeh, koji se u SAD-u temelji isključivo na online prodaji.

Razvoj online prodaje uvijek je bio u planu, ali zbog zakona o alkoholu u Americi je online trgovina prilično komplicirana. Ipak, budući da je Win Burke (muž Mirene Bagur, op.a.) stručnjak za softverska rješenja, s njegovim iskustvom to je nama bilo izvedivo u relativno kratkom vremenu. Počeli smo izgradnju online trgovine u 2019. i krenuli s testnom prodajom na početku 2020. Upravo kada je većina restorana zbog korona krize bila u status quo, a izravna prodaja u sektoru vina manje-više stala, krenula je online potražnja za hrvatskim vinima koja su se dostavljala na kućne adrese naručitelja - kazuje Mirena.

Internetska trgovina

Bez investicija u izvoz hrvatskih vina od strane ministarstva, komore ili vinogradarskih udruga ne može se očekivat uspjeh u sektoru vinarstva - zaključila je Mirena Bagur, koja naglašava da je u SAD-u danas dostupno 50 autohtonih etiketa vina iz čitave Hrvatske.

Od početka smo planirali učiniti našu internetsku trgovinu predstavnicom svih hrvatskih vinskih regija - rekla je Mirena,

CPWI je započeo uvozom i promocijom vina iz regije Komarne u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uključujući zinfandel/tribidrag, plavac mali i pošip, zatim slijede vina iz vinarija u Konavlima, Pelješcu, Šibeniku i Braču s drugim autohtonim sortama, poput dubrovačke malvasije, babića, debita i vugave.

Tako su dalmatinska vina zahvaljujući vinarskoj ambasadorici Mireni Bagur dobila putovnicu za put u daleku Ameriku, gdje u njihovu okusu uživaju tamošnji vinoljupci, koji vole i cijene dobru kapljicu poteklu s dalmatinskog krša.

Slobodna Dalmacija