vinograd

Kao nikad dosad, baranjske vinare muče gotovo nevjerojatni problemi. S jedne strane očekuju odličnu berbu, a s druge intenzivno razmišljaju kamo će smjestiti novo vino. Slažu se kako vinogradi, na približno 900 hektara površina (od čega su na 650 hektara beljski vinogradi), izgledaju izvrsno. Do prvih je berbi, doduše, ostalo dva mjeseca, tijekom kojih se svašta može dogoditi, ali se nadaju iznadprosječnom urodu.

Podrumi puni

No problem su svih vinara - puni podrumi. U prosjeku, prodali su samo 20 posto vina iz prošlogodišnje berbe, a poprilično kaska i prodaja starijih (crnih) vina koja su u bačvama odležala određeno razdoblje. Još početkom travnja, kada su epidemiološke mjere dostizale vrhunac, žalili su se kako je najveći problem zatvaranje tržišta i time onemogućen plasman vina. Ni prodaja na kućnom pragu nije išla jer u to vrijeme kretanje nije bilo moguće bez propusnica, a osim toga, dio vinarija tih je dana bio zatvoren. Tek tu i tamo vino su, po narudžbi, pokušavali dostavljati na kućni prag, ali se pokazalo da su im takve dostave neisplative. Svi su očekivali početak sezone, ukidanje mjera i svojevrsni "bum" kada je riječ o prodaji. No to se, kažu, nije dogodilo. Prodaja ni dalje nije blizu prošlogodišnje razine.

Ne pamtim kada su vinogradi tako lijepo izgledali, ali ne pamtim ni kada je prodaja išla lošije - kaže Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze, naglašavajući kako je prodaja na Jadranu gotovo stala, a restorani na kontinentu rade smanjenim kapacitetom. Kako bi imao mjesta za novu berbu, počeo je buteljirati crna vina iz 2017. godine i nešto starija, čime će dobiti mjesta za desetak tisuća litara novog vina. S berbom najranijih sorti planira krenuti početkom rujna, što je nešto kasnije nego prošle godine. Nije zadovoljan mjerama državne pomoći.

Pet kuna za litru

Nuditi pet kuna za litru vina koje u barrique bačvama čuvam nekoliko godina smiješno je i ponižavajuće - poručuje Kolar, premda mu je samo od prošlogodišnje berbe ostalo 80-ak posto vina.

Slično razmišlja i Slavko Kalazić, koji blisku budućnost ne vidi nimalo svijetlom. I on tvrdi kako su vinogradi potpuno zdravi, a urod itekako obećavajući.
Zalihe su enormno velike, i kod mene i kod kolega vinara s kojima se često čujem. Naša je vinarija prodala između 10 i 15 posto vina prošlogodišnje berbe, pa će sigurno nastati problemi sa skladištenjem. No ne bojim se da mjesta za vino nećemo naći koliko nastavka cijele priče - kaže Kalazić.

Ističe kako su distributeri vina sve oprezniji, pa su se narudžbe svele na karton-dva, što naziva prodajom bez ikakve zarade. I on je odustao od državnih pet kuna za litru vina. Naglašava kako je država dala prekratak rok za ostvarivanje te potpore, čime je eliminiran velik broj vinara koji bi se, bar djelomice, uspio spasiti. Za sebe tvrdi kako ne bi smio biti pesimističan, ali se ni za što obećavajuće ne može uhvatiti.

Što je korona načela, led je dotukao

Zanimljiva je situacija s Atilom Szabom, karanačkim vinogradarom. Među rijetkima je u Baranji čiji je vinograd potukao led. Početkom lipnja, naime, led veličine lješnjaka uništio je 80-ak posto vinograda. Nevjerojatno zvuči činjenica da je led toga dana padao samo na području Karanca, i to ne u cijelom selu.
Osim korone, dotukao nas je i led. Hoće li se vinograd oporaviti, znat ćemo tek sljedeće godine, kaže Szabo, ističući kako i prodaja njegovih vina ide znatno slabije nego prošle godine. I on je nezadovoljan državnim potporama.

Glas Slavonije