logo

U posljednjih se mjesec dana u Ministarstvu poljoprivrede intenzivno razgovaralo o državnoj pomoći za hrvatsku vinsku industriju. Ministarstvo poljoprivrede zasad raspolaže proračunom od 40 milijuna kuna, namijenjenima za žurnu financijsku pomoć proizvođačima vina.

U razgovorima o raspodjeli tog novca pojavila su se dva pristupa.

Manji proizvođači, osobito oni iz Istre, tražili su da se pomoć usmjeri na skladištenje vina, što znači da bi svaka vinarija dobila određenu svotu novca za financiranje čuvanje vina koja nije uspjela prodati zbog lockdowna.

Drugi pristup, koji su zagovarali veliki proizvođači, osobito oni iz kontinentalne Hrvatske, svodio se na francusko i talijansko rješenje; dakle na destilaciju neprodanog vina po cijeni od pet kuna za litru.

Poslije duljih rasprava usvojeno je rješenje koje je predložila Vinistra. Dakle, vinari mogu birati žele li novac za skladištenje vina ili novac za destilaciju vina.

Vinska industrija jedna je od strateških ekonomskih djelatnosti i u Hrvatskoj. Oporavak hrvatskog turizma bit će neuvjerljiv i zapravo nemoguć bez snažne vinske industrije. Stoga je ovih četrdeset milijuna kuna, nadamo se, tek prvi korak u procesu izdašnije i trajnije državne pomoći proizvođačima vina.

Vinska industrija, čiji proizvodi često spadaju među najbolje poljoprivredne i prehrambene proizvode u Hrvatskoj, zaslužuje dobiti pošteni i proporcionalni dio od desetak milijardi eura, koliko je Hrvatskoj obećano novim Marshallovim planom za oporavak europskog gospodarstva.