u podrumu

Kriza zbog koronavirusa istarskim je vinarijama izazvala velike probleme jer je trenutačno zaustavila plasman njihovih vina i prihode svela na ništicu, dok su istodobno vinogradi u kojima započinje vegetacija zahtijevali nužnu pažnju, jednako kao i vino u podrumu koje u bačvama prolazi kroz razne faze dozrijevanja. No, reći će neki od njih, ovaj je predah ujedno i prilika da se neopterećeni žurbom i hitnim isporukama neko vrijeme posvete ostvarivanju svojih davnašnjih stvaralačkih poriva, da se u podrumu malo poigraju i još više približe savršenstvu za kojim tragaju već dva-tri desetljeća.

Jedna od takvih je i vinarija Benvenuti u Kaldiru nedaleko Motovuna, koju su braća Nikola i Albert Benvenuti tijekom zadnjih desetak godina izdigli do statusa jedne od najcjenjenijih vinarija u Hrvatskoj, a sa svojim vinima pokupili su sva najprestižnija domaća i svjetska priznanja. U 20 hektara njihovih vinograda rastu malvazija, teran, muškat bijeli, nebbiolo, tempranillo i merlot, dakle sortiment im nije pretjerano raznolik, ali je pomno odabran za vina kakva su zamislili. K tome, velike površine nekih sorti, prije svega malvazije i terana, omogućuju im da vina od tih sorti strukturiraju kroz više etiketa, i s godinama izdvoje neke lokacije s kojih među prvima u Istri počinju proizvoditi single-vineyard vina, odnosno vina s identitetom i osobinama sasvim konkretnog terroirea.

Deseta etiketa vinarije Benvenuti nastala je tek prošle godine, ali se pripremala dugo. To je single vineyard teran Santa Elisabetta, od grožđa s istoimene lokacije. Santa Elisabetta iz berbe 2015. godine je prošle godine izašla napunjena u svega 1.700 butelja, razgrabljena je u svega dva tjedna nakon puštanja u promet, i od mnogih je vinskih kritičara i sommeliera proglašena najboljim teranom ikada napravljenim u Istri. Ponoviti takav uspjeh izuzetno je teško i zahtjevno, no upravo u vrijeme korona-krize u podrumu vinarije Benvenuti u Kaldiru Nikola i Albert brinu se da nova serija Santa Elisabette, iz berbe 2016. godine, kvalitetom i uspjehom nadmaši prethodno godište.

Razlike među vinima iz pojedinih bačvi su minimalne, ali stručnjaci te razlike itekako osjete, pa smo zato pozvali poznate vinske znalce, stručnjake enologe i sommeliere, da nam kušanjem odaberu najbolju kombinaciju, kaže Nikola Benvenuti.

Glas Istre