vinograd

Nije tako jednostavno dobiti ekocertifikat, proces traje oko četiri godine. Prvo ste tri godine u prijelaznom razdoblju, u kojem imate konstantne kontrole inspektora na terenu. Morate udovoljiti svim analizama i provjerama kojima se utvrđuje da ste koristili samo dopuštena sredstva. Kad zadovoljite sve potrebne kriterije, morate odraditi administrativni dio i predati zahtjev za dobivanje eko oznake.

Puno mi znači ekomarkica, koja je i svima u vinariji Tomić potvrda da smo nakon pet godina truda i mukotrpnog rada u vinogradu napokon zaslužili oznaku ekološkog vina. Ekološki pristup je višestruko skuplji oblik proizvodnje i ne može se svugdje primijeniti. Zahtijeva znatno više ljudskog rada i suživota s prirodom pa se na kraju svodi na filozofiju života samog vinara.

Ekološka proizvodnja vina donosi mnoge izazove, a glavni je prirodni položaj na kojem se vinograd sadi. Nisu svi položaji pogodni za ekološki uzgoj zbog čega su se stoljećima vinogradi sadili isključivo na odabranim mjestima. Za ekološki uzgoj bitno je da se na odabranom položaju ne zadržavaju voda i vlaga, da na njemu postoji prirodno strujanje zraka te da ima zadovoljavajuću insolaciju. Uz to, takav je uzgoj i financijski izazovan zbog povećane potrebe za ljudskom rukom, ali i većeg rizika od pojave bolesti.

Benefit od ekološke proizvodnje prvenstveno se odvija na emocionalnoj razini. Pretežno se očituje u zadovoljstvu vinara i djelatnika koji rade u vinogradu zbog činjenice da su uspjeli proizvesti zdravije i kvalitetnije grožđe. Osim toga, korist se postiže i dugotrajnim marketingom koji se gradi na ekološkoj proizvodnji. Turisti koji su nas posjećivali, a nadam se i koji će nas posjećivati sve više, daju nam do znanja da smo na dobrom putu. Većina ne krije svoje zadovoljstvo kad čuje da grožđe i masline koji sami proizvodimo dolaze iz isključivo ekološkog uzgoja.

Naše novo vino Illyricum, koje prvo ima eko naljepnicu, dolazi iz ekološkog vinograda u uvali Vira. Ime je dobilo po starim ilirskim iskopinama koje su pronađene uz vinograd, a vino je kupaža sorti plavac mali i cabernet sauvignon.

Nakon 20 godina redizajnirali smo etikete. Smatram da uspješnost dizajna uvelike ovisi o lakoći s kojom etiketa prenosi emociju. Kad u prvom trenu uspiješ privući pažnju kupca, a već u drugom trenutku on zna ono najbitnije o tvom vinu, možeš reći da si uspio.

Glavna ideja bila nam je da glavnu etiketu, koja je sadržavala puno informacija, smanjimo i istaknemo samo najvažnije. U prvi smo plan odlučili staviti logo Tomić, naziv vina i pripadajuću godinu, a naknadno smo na etiketu dodali još nešto po čemu smo prepoznatljivi - Hvar.

Stalno osluškujem mišljenja ljudi koji probaju moja vina, naročito u ljetnom razdoblju. Nadam se da će se i ove godine često posjećivati vinarija i naš Triklinij, kušaona koja je zapravo jedinstvena i vrlo vjerna kopija starorimskog triklinija, prostora za uživanje u vinu. Sagrađena je od istih materijala i dekorativnih efekata kao nekad. Gosti u takvom ambijentu uživaju kušati i čuti priču o vinu, a ja slušam njih.

Zaključio sam da, kao što, primjerice moda evoluira, evoluira i organoleptika. Svakih nekoliko godina mijenja se. Tako su se prije više pila gusta, tamna vina, pa je došlo vrijeme poluslatkih bijelih vina s naglašenom aromatikom, a danas su na cijeni bijela vina jake strukture, umjerene kiselosti, umjerene trpkosti i ne s previše aroma. Sve se mijenja, a mi nastojimo pratiti te promjene.

Nisu laka vremena, ali svima šaljem poruku da u vinu treba uživati. Treba ga piti umjereno, kako kaže slogan vinarije Tomić: "Vino se pije na ure, ne na litre"!

Jutarnji list