skupna

Predstavnici vinarskog sektora Bosne i Hercegovine, okupljeni oko vinarske platforme "Blaž Enology" na studijskom su putovanju u Francuskoj, a primarni cilj je uvid u najnovija tehnološka dostignuća proizvodnje vina i vinarske opreme posebice s aspekta marketinga vina i žestokih pića.

Hercegovački vinari posebnu zahvaljuju Mariju Čuli iz Mostara, studentu Instituta za vino u Bordeauxu, koji je cijeloj grupi na raspolaganju kao domaćin te studijske posjete.

Navode kako su prva dva dana sudjelovali na sajmu vina Wine Paris-Inexpo Paris, na kojemu je nekoliko hiljada izlagača izložilo svoja vina i žestoka pića.
U izravnom kontaktu s izlagačima nastojali smo prikupiti informacije koje bi imale pozitivan učinak na razvoj vinarskog sektora BiH. Za posljednja tri dana planirana je posjeta vinarijama i chateauima na području Bordeauxa, tvornici za izradu bačava, muzeju vina u Bordeauxu, kao i Institutu za vino i vinigradarstvo, kažu hercegovački vinari.

Nadaju se kako će pozitivna iskustva te posjete uspješno implementirati u vinarskoj industriji BiH.

Sudionici posjete Francuskoj su predstavnici preduzeća i vinari Hercegovina vino d.d. Mostar, Hepok d.d. Mostar, Vinarija Čitluk d.d. Čitluk, AG Međugorje doo. - Carska Vina, Podrumi Andrija d.o.o, Podrum Tolj, Podrum Vilinka, Vina Zadro d.o.o, CO Trink d.o.o., FAZ Mostar i BLAŽ Enology.