kušanje

U sarajevskom hotelu "Holiday" počeo je dvodnevni, trinaesti po redu Međunarodni festival vina i gastronomije. Stanovnici Sarajeva, ali i drugi gosti su iskazali veliki interes za ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj mogu kušati vrhunska vina i pića, te ponešto iz ponude gastronomskih delicija i specijaliteta.

Festival je otvoren u 17 sati, a već u prva tri sata trajanja okupio je preko 500 posjetitelja, što, prema riječima organizatora, navodi kako će ovo biti do sada najuspješnije izdanje festivala od njegovog pokretanja.

Gosti manifestacije na brojnim štandovima uživaju u ponudi renomiranih domaćih i regionalnih vinarija s područja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Najviše pažnje, kao i svake godine, privlače autohtone domaće sorte Žilavka i Blatina, koje ovaj put udruženo predstavljaju hercegovački vinari okupljeni oko Udruge "Blaž". Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Decantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrne i brončane trofeje.

Štand vinarije Vukoje iz Trebinja bio je izuzetno posjećen, a ljubitelje fine kapljice koja dolazi iz njihovog nadaleko čuvenog podruma, uz poznate višestruko nagrađivane vrste, privukla je prilika kušanja njihovih novih vina.

Zanimljivo je kako se, nakon deset godina, na Sarajevo Wine Fest vratila i rodonačelna vinarija "Aleksandrović" iz Srbije, čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević. Ova vinarija bogate i duge povijesti je izazvala veliko zanimanje prezentacijom svoje linije vina koja je omiljena među brojnim poznatim i slavnim u Srbiji, što svakako opravdava njen glas vodeće srbijanske privatne vinarije.