pakiranja

Dva vina o kojima se proteklih godinu dana možda i najviše pričalo, najbolje crveno vino Srbije za 2019. godinu Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet i najbolje bijelo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte Tri Morave rezerva belo 2016 Temet biće među zvijezdama ovogodišnjeg Grand Tastinga, tradicionalnog salona najboljih vina regije koji će se održati 28. ožujka u hotelu Metropol Palace Beograd.

U pitanju su vina malih serija, svojevrsni "ručni rad" dobijen nakon spontane fermentacije na divljim kvascima, kompleksna i originalna za koja u vinariji smatraju kako su autentičan otisak teroara Lozovika i regiona Tri Morave.

Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet kupaža je prokupca i cabernet franca, a prošle godine osvojila je i zlato na Decanteru u Londonu sa čak 95 bodova, što je prvo zlato s ovog najpoznatijeg svetskog ocjenjivanja za vino u kojem se nalazi značajna količina domaće sorte prokupca (45%). Nefiltrirano i s 15% alkohola, vino je nakon 20 mjeseci odležavanja u novim buradima od francuskog hrasta razvilo prijatne arome vanilije, hrastovine, šljive i zrelih trešanja, dok se sačuvana svježina prijatno provlači kroz elegantnu i dugu završnicu. Iz berbe 2016. napravljeno je svega 1.700 standardnih boca koje se mogu naći tek u desetak elitnih beogradskih restorana i nekoliko vinoteka.

Vina Tri Morave rezerva belo 2016 Temet ima još manje, tek nešto oko 600 boca. U pitanju je vino od popularne lokalne sorte tamjanika, koje je nakon 10 mjeseci sazrijevanja u srpskom bariku još toliko odležavalo u amforama gde je steklo zavidnu kompleksnost.

Grand Tasting je pravo mesto da se široj publici predstave ova dva vina koja su praktično rasprodata, ali smo izvesne količine ostavili upravo za ovu priliku - kaže vlasnik vinarije Temet Nebojša Aleksić napominjući kako ta vina predstavljaju pravac u kojem će se kretati vinarija Temet u sljedećem razdoblju, kada nameravaju cjelokupnu proizvodnju usmjeriti ka organskom pristupu.

Uz ova dva najnovija vina Temet će na Grand Tastingu predstaviti i nekoliko berbi bordoške kupaže cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, vertikalu etikete Ergo crveno u velikim pakiranjima, te chardonnay s malo sivog pinota pod etiketom Ergo belo.

vino.rs