kušanje

Pedesetak vinara iz Slavonije, Podunavlja, Dalmacije i Međimurja predstavlja svoje mlade uratke.

Već tradicionalno kraj siječnja rezerviran je za kušanje mladih vina prošlogodišnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.

I ove godine zagrebački hotel Westin domaćin je manifestacije En Primeur koju organiziraju Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženje vinarstva pri HGK. Svoja vina će 28. siječnja predstaviti 50-ak vinarija iz tri hrvatske regije - Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a kušat će se graševina, pošip, pušipel berbe 2019. godine, ružičasta vina te crna vina starijih godišta.

Bila je ovo vrlo zahtjevna vinogradarska godina i samo najbolji vinogradari su sačuvali kvalitetno grožđe. Pogodovalo je vrlo stabilno vrijeme u kolovozu i rujnu što se reflektiralo na vina koja su ove godine već zrela za tržište, kažu iz Udruge Hortus Croatiae koja okuplja međimurske vinare. Organizatori ističu da se En Primeur održava s ciljem predstavljanja vina prošlogodišnje berbe kako bi se stručna javnost upoznala s njezinim potencijalom.

Napominju kako proteklih godina hrvatski vinari ulažu velike napore kako bi se Hrvatska brendirala kao zemlja visokokvalitetnih vina, a potvrde kvalitete dolaze i s najprestižnijih svjetskih vinskih natjecanja. Kao i dosadašnjih godina, manifestacija se sastoji od dva dijela, prvi je rezerviran za profesionalce - sommeliere, vlasnike i voditelje restorana, barova, hotela, F&B managere, distributere i stručnjake, a kasnije se manifestaciji u Westinu mogu pridružiti i ostali vinski entuzijasti.

poslovni.hr