kušanje

Park Boutique Hotel Varaždin bio je perfektan domaćin, a sjajno organiziranu i neočekivano jako posjećenu radionicu na visoko profesionalnoj razini vodio je višestruki hrvatski sommelier prvak i Decanter sudac Siniša Lasan.

Danas s velikom sigurnošću znamo kako je vino na prostorima krajnjeg sjevera bregovite Hrvatske važna moneta još od vremena kad su ovim prostorima gazile rimske legije. Znano je i to da se fenomenu 'vino' važnost pridavala samo u rijetkim vremenima i pod još rijeđim vladarima. Od sredine dvadesetog stoljeća pa sve do prvih godina dvadeset i prvog kvalitetno vino je u bivšoj državi imalo gotovo maćehinski tretman.

Renesansne preobrazbe i zaokreti u pristupu vinogradu počinju se događati stasanjem samostalne države Hrvatske, ali gotovo dvadeset godina u skromnoj lokalnoj samozatajnosti.

Povećala i reflektori vinske javnosi prvi put se ozbiljnije usmjeravaju prema sjeveru tek kad su u rijetke vinarije stigla prva svjetska odličja, ona s prestižnog Decantera i IWC-a. Udruga vinogradara Trsek i Ludbreg su već 27 godina domaćini Međunarodne izložbe mladih vina na koju svoja najbolja vina šalju vinarije iz cijele Varaždinske županije, susjednih vinogorja, cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Dvadeset sedam godina kompetentnog ocjenjivačkog povjerenstva vrednovale su kušano, diplome su se marljivo vješale po zidovima, a za vina, vrlo solidna vina!, Hrvatska a ni svijet nisu znali.

Izložbu župan Radimir Čačić i prvi suradnici uočavaju nedostatke i nišu na prenapućenom vinskom tržištu, pristupaju likovnom redizajnu izložbe, uvode naziv Vincekovo, dovode uz standardne suce na ocjenjivanje ugledne sommeliere iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, postavljaju po prvi put dobro osmišljene degustacijske radionice i nude pomoć domaćim vinarijama u ozbiljnijem pristupu nacionalnoj pa i svjetskoj sceni.

Na tragu uvodnih konstatacija i prvih znakova novoga, dogodila se dugo, dugo očekivana degustacijska radionica pod nazivom 'Vinski lideri Varaždinke županije'. Park Boutique Hotel Varaždin bio je perfektan domaćin, a sjajno organiziranu i neočekivano jako posjećenu radionicu na visoko profesionalnoj razini vodio je višestruki hrvatski sommelier prvak i Decanter sudac Siniša Lasan.

kupanje

U kongresnoj dvorani Park Boutique Hotela za degustacijske čaše sjelo je 47 osoba. Tijekom večeri predstavljeno je i kušano 19 vina. Bila je to po svim detaljima povijesna vinska večer, večer doživljaja i komparacije najboljih županijskih vina, vinara i vinarija okupljenih na jednom mjestu.

Nakon pozdravnog pjenušca Rose Iskra vinarije Najman uslijedili su sauvignoni Mežnarić i Bolfan, rajnski rizlinzi Kopjar i Stručić, graševine Kirić, Crnko, Šafran, Kopjar i Stručić, pinoti crni Kopjar, Mežnarić, Crnko, Bolfan i Najman, a u desertnoj klasi muškat Kežman, traminci Crnko i Šafran te Cuvee IBPB Crnko. Kvaliteta je iznenadila auditorij, dojmova je puno, a prilika još više.

Prva prigoda za nova iskustva nudi se već 28. siječnja na novoj radionici u Ludbregu, u hotelu Crnković, u kojem će se dogoditi i završna izložba ocijenjenih vina Vincekovo 2020. u subotu, 31.1.2020.

RTL