butelje

Vinogradi obitelji Degrassi smjestili su se na blagim, osunčanim brežuljcima između Buja i Brtonigle - najvrjednijim položajima za uzgoj vinove loze u Istri. Ovi se vinogradi prostiru na dvije najpoznatije istarske zemlje: bijeloj zemlji i istarskoj crvenici, objema bogatima mineralima. Dugi niz godina, vinarija sama proizvodi sve grožđe za svoja vina, a berba se obavlja ručno.

Dvadeset i jedan hektar vinograda, dom je mnogim različitim sortama, a zanimljiva imena vina dolaze od imena položaja na kojima se nalaze vinogradi. Terre Rosse označava liniju vinograda na istarskoj crvenici u Petroviji nadomak Umaga, dok su Ferne, Contarini, San Pellegrin i Bomarchese dio najboljih položaja Bujštine čiji je mikroklimat, zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje, zaista poseban.

Upravo su vinogradi s pozicije Bomarchese, smješteni na bujskim brežuljcima, iznjedrili jedno od najpoznatijih vina ove vinarije - Degrassi Malvaziju Bomarchese 2018. Ovo vino odlikuje slamnatožuta boja, svjež, kompleksan i fino mineralan miris na bijelo cvijeće i jabuke, a kasnije i vinogradarsku breskvu, začinsko bilje i bijeli papar. Osvježavajuće je i pitko, mineralnog i svježeg okusa, a idealno se sljubljuje sa širokom lepezom morskih plodova, bijelom ribom i lignjama.

Osim istaknutih položaja, pojedine etikete krase i nazivi Riserva i Selekcija koji označavaju serije posebnih vina intenzivnih okusa, guste strukture te velike pitkosti.

U rijetkim, izuzetnim klimatskim uvjetima, valja prepoznati trenutak i odabrati najbolje grožđe najstarijih vinograda te ga odvojiti od ostalih berbi. Tu nastaje materijal za vino koje nosi epitet Riserva ili pak Selekcija, a trenutno su aktualne Malvazija istarska Selekcija 2016 i Malvazija istarska Riserva 2015 s položaja Bomarchese, istaknuo je Moreno Degrassi te dodao da svaka Riserva i Selekcija predstavljaju nastojanje da se u kapi najbolje esencije, zadrži povijesni trenutak.

Bogata arhiva malvazija kroz godišta, posebnost je ove vinarije te pravi pokazatelj dugovječnosti malvazije kao sorte. Zbog terroira, tla, trenutka berbe i same vinifikacije, dugovječnost je karakteristika i ostalih Degrassi vina.

Zastupljenost bijelih i crnih sorti je podjednaka pa se tako u vinogradima Degrassi uzgaja malvazija istarska, chardonnay, muškat bijeli, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, refošk i teran te od novijih sorti viognier, sauvignon bijeli, syrah, petit verdot i pinot crni.

Vinski podrum, u potpunosti ukopan u zemlju, mjesto je mira, tišine i velike pažnje koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Upravo ovdje sav trud, znanje, predanost te tradicija u kombinaciji s modernim tehnologijama, pokazuju svoj pravi sjaj. Podrum krije i muzej u kojem su izložene originalne amfore iz antičkog doba, pronađene u moru i na kopnu na lokalitetu, a impresivna kolekcija arhivskih vina potvrđuje tezu da vinska kuća Degrassi ima poseban potpis i znanje za stvaranje odležanih vina.

Tradicija, izazovi i stalno nastojanje da se održi vrhunska kvaliteta te istovremeno ponudi nešto neviđeno, glavni su ciljevi ove vinarije. Uz čašu Degrassi Malvazije Bomarchese 2018, okusite vinsku priču o autentičnosti, strpljivosti i ustrajnosti.

Dobra hrana | Jutarnji list