profil

Jedan od najpoznatijih istarskih kantautora, Bruno Krajcar iskoristio je prigodno vrijeme Martinja da u eter pusti pjesmu posvećenu vinskoj kulturi.

Stihovi pjesme "Ča se sve va brajdah najde" sastavljeni su od dijalektalnih naziva za razne sorte vinove loze, mahom istarskih starinskih, danas većinom izgubljenih i zaboravljenih, iako među njima ima i širom poznatih, kao što su malvazija i teran. Točnije, radi se o 84 sorta loza i sela koje je Davor Šišović skupljao širom Istre sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svoje je mjesto našla 2001. godine u knjizi "Stoljeće vina".

Bruno ju je uglazbio ove godine te premijerno izveo na ovogodišnjem Etno festu u Neumu, a nedavno je obradu - remix pjesme producirao Marc Grabber uz gostovanje poznatog znanstvenika svjetskog glasa, Korada Korlevića koji je dao kratku analizu vina i njegovog značaja za ljudski rod.

trubači

Pjesma "Vino" treći je singl kojim cijenjeni istarski kantautor i skladatelj Bruno Krajcar predstavlja što je sve snimio na novom, nedavno objavljenom albumu "Istrael" (Aquarius Records/Maraton).

Skladba "Vino" svojevrsna je zdravica i pohvala vinu koje je, kao što je poznato, Istrijanima od posebnog značaja. Za samu skladbu njen autor, Bruno Krajcar kaže:

Božji dar, plod trsa i rada ljudskih ruku - vino, ovdje je opjevano kroz slike iz Staroga i Novoga zavjeta, obavijeno dozivom zdravice 'od starine' i novog poziva k razboritom pristupu ovome daru.

Pjesma dolazi u idealno vrijeme, ususret Martinju, no kao što autor napominje u svojoj izjavi, ovome daru treba pristupati razborito.

Bruno je još 2004. godine završio za sommeliera te je dugogodišnji član Hrvatskog sommelier kluba, a 2008. godine pokrenuo je jedinstvenu radijsku emisiju o kulturi vina na HRT - Radio Puli, Radiodegustacija koja se i danas emitira svake srijede.

Ove je godine primljen u Europski vinski viteški red te za zasluge u promocija vinske kulture postao vinski vitez.

aquarius-records.com