čaša bijelog

Uvijek kažem da je baranjsko vinogorje jedno od najpotentnijih u Hrvatskoj. Mikrolokacija naših vinograda, koja se proteže jedinom baranjskom uzvisinom pa sve do samog Dunava, zaista vrijedi spomena. Na nama je samo da promoviramo ovo vinogorje i uz određeni trud pokažemo svoje potencijale - kaže Slavko Kalazić, predsjednik najveće baranjske udruge vinara i vinogradara Baranjsko vinogorje iz Kneževih Vinograda.

Graševina, berba 2016. godine, proizvedena u Vinariji Kalazić, na nedavno završenom najprestižnijem svjetskom vinskom ocjenjivanju Decanter World Wide Awardu koje se održava u Londonu osvojila je srebrno odličje.
Trebalo je vremena, znanja i tehnologije da naša vina osvoje takva priznanja, koja su posljednjih godina postala uobičajena, ali sam siguran da baranjska vina mogu premašiti 95 bodova i osvojiti zlata - kaže Kalazić, dodajući kako je sretan što su odličja na Decanteru već pomalo postala kontinuitet.

Podsjeća tako na njegov prošle godine srebrom ovjenčani Rajnski rizling, berbe 2016. godine, na Graševinu (izborna berba) iz 2015. godine, nastalu u podrumu vinarije Svijetli dvori, koja se kući također vratila bogatija za jedno svjetski priznato srebro, ali i ostala odlično ocijenjena baranjska vina. Kaže kako je njegova ove godine srebrom ocijenjena Graševina dostupna na širokom tržištu (u trgovačkim lancima diljem Hrvatske) te kako je riječ o vinu bez ikakvih primjesa.

S istog svjetski priznatog londonskog ocjenjivanja sa srebrom se, čak uz nešto više bodova, vratila i Frankovka iz 2013. godine, sazrela u vinskim podrumima obitelji Kolar.
Sva ocjenjivanja su nam podjednako važna, ali je Decanter posebno važan - kaže Lajoš Kolar, čiji je Zeleni silvanac, berbe 2015. godine, u Londonu prije dvije godine također osvojio srebro.

Misli da je frankovka neopravdano zapostavljena i podcijenjena sorta unatoč činjenici što je, tvrdi, u isto tako vinskoj Austriji među najcjenjenijim sortama. Slaže se kako baranjski terroir mnogo znači, ali dodaje kako ništa manje važni nisu ni neki drugu čimbenici.
Bit je priče njegovanje vina te berba koja ne ovisi o kvantiteti već o kvaliteti, kada se s trsa ubire kilogram-dva grožđa, a ne dvostruko više - objašnjava Kolar. Njegova srebrna Frankovka također se može naći na tržištu, ako nigdje drugdje onda u podrumima u Suzi.

Ni Belje se (uobičajeno) iz Londona nije vratilo bez priznanja. Kako ističe Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica Sektora marketinga, turizma i korporativnih komunikacija u Belju plus, srebrnom medaljom na ovogodišnjem Decanteru nagrađena je beljska Graševina Goldberg iz 2017. godine.

No ni ostala ocjenjivanja diljem Hrvatske i Europe nisu ništa manje važna. Upravo je Vinarija Belje, podsjeća Vajda-Mlinaček, osvojila značajne nagrade na velikom svjetskom ocjenjivanju - njemačkom Mundus Viniu, gdje su osvojili dva srebra. Posebno se ponose i s četiri zlata s Festivala graševine u Kutjevu.

Ne treba zaboraviti i na ništa manje vrijedno zlato koje je na Dubrovnik fest wineu osvojila Graševina Jarčevo brdo, nastala u podrumima karanačkih Svijetlih dvora. Sve skupa samo je dio nagrada koje su u posljednjih mjesec dana osvjila baranjska vina.

Baranjski vinari prestižne nagrade očekuju i na skorašnjem Gator festu, gdje će se birati knez i kneginja vina... Na Gator festu ocjenjivat će se 106 uzoraka vina iz 12 vinogorja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine...

I. Getto | Glas Slavonije