kušanje

Uspjeh istarskih vina i vinara u prošloj godini djelomično je plod nekoliko uzastopnih izvrsnih berbi, ali većim dijelom je rezultat sve veće izvrsnosti istarskog vinarstva, samopouzdanja i hrabrosti da se naša vina uopće šalju na ugledna domaća i međunarodna ocjenjivanja, festivale i smotre.

Stara istarska poslovica "svako lani bolje" već nekoliko godina ne vrijedi za istarsko vinarstvo: naime, već dulje vrijeme svaka je naredna godina obilježena sve boljim i vrjednijim uspjesima istarskih vina i na domaćoj i na svjetskoj vinskoj sceni. Počnimo od dva za cijeli vinski svijet najprestižnija godišnja vinska ocjenjivanja, u kasno proljeće u Londonu: Decanter World Wine Awards i International Wine Challenge. Na oba ocjenjivanja, između nekoliko desetaka tisuća uzoraka iz cijelog svijeta, u 2018. godini istarska vina ostvarila su najbolje rezultate ikad, a k tome su na oba ocjenjivanja bila najuspješnija među svim hrvatskim vinskim regijama. Zlatne Decanterove medalje za 2018. godinu osvojili su Ranko Anđelini za kupažu cabernet sauvignona i merlota Domenico 2015.; Andrea Cossetto za malvaziju Prima Luce 2017.; Franco Cattunar za malvaziju Collina 2015.; Marko Fakin za teran 2017. te Josip Franković za malvaziju Korona sur lie iz 2016 godine.

Uz ovih pet Decanterovih zlata za Istru (a sva hrvatska vina zajedno osvojila su ih deset), istarska vina osvojila su i 16 srebrnih i 24 brončane medalje, te 13 preporuka.

Vinibuoni d'Italia

Na ocjenjivanju International Wine Challenge (IWC) istarski su vinari osvojili skoro dvostruko više odličja nego lani. Ivan Damjanić dobio je na lanjskom IWC-u jedine dvije zlatne medalje među svim ne samo istarskim već i hrvatskim vinima, za Clemente blanc 2015. (kupaža malvazije, chardonnaya i pinota bijelog) i malvaziju 2016. koja je dodatno nagrađena i titulom National Trophy za najbolje hrvatsko bijelo vino, i za sveukupno najbolje hrvatsko vino u prošloj godini. Uz dvije Damjanićeve zlatne medalje, istarska su vina osvojila još osam srebrnih i 10 brončanih medalja, te 13 preporuka.

Osim u Velikoj Britaniji, istarska su vina postizala uspjehe i u drugim zemljama. Na talijanskom ocjenjivanju Vinibuoni d'Italia 2018. nagradom Corona, najvišim priznanjem na ovoj smotri, nagrađeni su vinarija Capo za malvaziju Virgo 2013. i malvaziju 2017.; Meneghetti za malvaziju 2016.; Cossetto za malvaziju Prima luce 2017.; i Zigante za teran Gran Riserva Santo Stefano 2013.; dok su priznanjem Golden star nagrađeni Fakin za muškat žuti 2017., Mario Peršurić za teran 2016. i Terzolo za malvaziju iz 2017. godine.

Istarska vina osvajaju priznanja i u Sloveniji na portoroškom festivalu "Malvazija, žlahtni okus Mediterana" najboljim pjenušcem proglašen je pjenušac od malvazije Vero blanc brut 2014. vinarije Zigante iz Kostanjice.

Vinistra

Na domaćoj vinskoj sceni najvažnija su odličja s Vinistre, a i sami istarski vinari često znaju reći da nisi uspio ako se nisi dokazao kod kuće. Na lanjskoj Vinistri je od ukupno 442 ocjenjivana vina čak 129 bilo nagrađeno zlatnim medaljama, a to je najviše zlatnih medalja dodijeljenih otkako uopće postoji Vinistra! Šampionske titule lanjske Vinistre pripale su Marijanu Armanu iz Vižinade za najbolju mladu malvaziju, Đuliju Ferencu iz Vižinade za najbolju zrelu malvaziju, Marku Fakinu iz Motovuna za najbolji mladi teran, Damiru Dobravcu iz Rovinja za najbolji zreli teran, Kmetiji Jogan iz mjesta Pobegi za najbolji mladi refošk, te vinariji Monte Moro iz Kopra za najbolji zreli refošk.

U istarskoj vinskoj godini etablirale su se još neke manifestacije kao putokazi za otkrivanje i praćenje i poznatih ali i sasvim novih vrhunskih vina. Tako su na jubilarnoj 25. izložbi vina u Gračišću (koja je prije par godina prerasla svoj negdašnji naziv "Smotra vina središnje Istre") šampionske naslove osvojile dvije do tada po priznanjima gotovo nepoznate vinarije: OPG Simonović iz Vižinade s teranom u kategoriji crnih vina, te Vina Prekalj iz Svetog Lovreča s malvazijom u kategoriji bijelih vina.

Prije dvije godine u Višnjanu je pokrenut međunarodni Festival pjenušaca, a šampion lanjskog bila je vinarija Misal iz Peršurići s pjenušcem Misal prestige 2014. K tome, svih devet zlatnih medalja na ovom festivalu osvojila je također vinarija Misal.

Od sredine prosinca počelo je objavljivanje godišnjih izbora i top-listi najboljih vina u prošloj godini. Te se top-liste još uvijek objavljuju, za neke još traje i glasanje, a među dosad zaključenima istarska vina također izvrsno prolaze. Tako je časopis Decanter uvrstio malvaziju Sv. Jakov vinarije Clai u izbor "Deset vrhunskih vina koje morate probati prije smrti"; a u također Decanterovom izboru deset najboljih crvenih vina sa Balkana našli su se Fakinov teran Il Primo 2017., Damjanićev crni Clemente iz 2013., te Matoševićeva Grimalda Red iz 2015. godine. Sommelierski prvak Siniša Lasan je u svoj izbor deset najboljih vina u 2018. godini uvrstio i dva istarska: novitet Malvazija Nera vinarije Tomac iz Motovuna, te višestruko nagrađivanu malvaziju Prima luce vinerije Cossetto iz sela Broskvari.

Vinski turizam

Istarski su vinari osvajali nagrade i za vinski turizam: tako je nagradu Bijeli grozd koju dodjeljuje vinski e-časopis GET Report za najbolju ponudu vinskog turizma u Hrvatskoj u 2018. godini dobila vinarija Stancija Meneghetti iz Bala, a od istarskih vinarija nagrađene su još vinarije Damjanić u Fuškulinu te Kozlović u Momjanu; dok je u sklopu natječaja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Zlatnom poveljom nagrađena vinarija Kozlović.

Ovo je naravno tek djelomičan pregled uspjeha istarskih vina i vinara u prošloj godini, koji je djelomično plod nekoliko uzastopnih izvrsnih berbi, ali većim dijelom je rezultat sve veće izvrsnosti istarskog vinarstva, samopouzdanja i hrabrosti da se naša vina uopće šalju na ugledna domaća i međunarodna ocjenjivanja, festivale i smotre.

Kako za berbu 2018. mnogi vinari kažu da bi kvalitetom mogla čak nadmašiti već legendarnu 2015. godinu, uopće ne sumnjamo da će se niz vrhunskih uspjeha istarskih vinara nastaviti i narednih godina!

Davor Šišović | Glas Istre