jaje

Iz posebne betonske bačve, u obliku jajeta, tek nakon idućeg ljeta poteći prva malvazija koja se u Istri proizvodi na ovakav način. Novigradski vinar Moreno Ivančić "betonsko jaje" nabavio je od francuskog proizvođača. Iako vino još treba odležati, prva kušanja pokazuju odlične rezultate.

Bačva je teška 1 300 kilograma, a u nju stane oko 700 litara vina. Debljina stjenke od 10 centimetara te poseban jajoliki oblik vinu omogućavaju protok tijekom cijelog procesa odležavanja. To malvaziji daje novi pečat i drugačija svojstva od one klasične, koja odležava u drvenoj, ili inox bačvi.

Prvo betonsko jaje bit će testno, no u planu je i proizvodnja terana na sličan način.

Iako će Malvazija betonica Eggo do prvih punjenja pričekati ranu jesen, za tekuću vinsku godinu Moreno kaže kako je bila izuzetno uspješna. Tome svjedoči i 30-postotno povećanje proizvodnje. Na godišnjoj razini iz njegovog vinskog podruma poteče i do 45 000 litara vina. Od tog, gotovo 40 posto plasira se na strana tržišta.

U vinariji se užurbano radi i na sustavnom ulaganju u modernizaciju proizvodnje, pa su nedavno obnovili i liniju za brže punjenje i etiketiranje. Istarska vinska kapljica sve je poznatija izvan granica Hrvatske, a noviteti u proizvodnom procesu, ističe naš sugovornik, zasigurno su dobar put u kreiranju novih paleta vinskih okusa.

tvistra.hr