u podrumu

U ugodnoj atmosferi zagrebačke vinoteke Vivat fina vina u Martićevoj ulici nedavno je održano predstavljanje najnovije berbe brenda Domaine Koquelicot iz istarskog Gračišća. Upravo je tamo prije nekoliko godina prodana prva boca ove mlade vinarije koju vode Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff, bračni par iz Francuske koji je prije pet godina počeo novi život na najvećem hrvatskom poluotoku. Jacqueline Marovac podrijetlom je iz Hrvatske, točnije iz Rijeke, no život ju je rano odveo izvan granica današnje Hrvatske kojoj se tek nedavno vratila.

Danas sa svojim suprugom Olivierom uči hrvatski, uživa u ljepotama naše zemlje i nastoji iz godine u godinu raditi sve bolja i bolja vina, što nije prošlo nezapaženo među ljubiteljima dobre kapljice. Porazgovarali smo s g. Olivierom o počecima njihove vinarije i želji da pokušaju napraviti nešto novo upravo u Istri, regiji koja je i inače poznata po vrhunskim i svjetski priznatim vinima. - Moj prvi kontakt s hrvatskim vinima dogodio se prilikom mog prvog posjeta Hrvatskoj 2002. godine. Bio sam jako impresioniran maceriranim vinima i pošipom, a puno manje mladim vinima i teškim dalmatinskim crnim vinima - počeo je svoju priču g. Olivier.

Promjena posla

Ja sam inače kardiolog iz Pariza i proveo sam većinu svoje karijere, kao i Jacqueline koja je epidemiolog, razvijajući nove lijekove u farmaceutskoj industriji, prije nego što sam odlučio okušati se u pripremi vina. Volim vina, a osobito ona burgundska kao što su chardonnay i pinot noir, no kad sam došao u Hrvatsku nisam uspio pronaći chardonnay koji mi se sviđa - priznao nam je.

Zanimalo nas je i kako su završili baš u Gračišću, šarmantnom, ali malom gradu u Istri:
Kad je Jacqueline bila mlada, njen ujak ju je vodio po Istri kako bi joj pokazao sva lijepa mjesta na poluotoku, među kojima je bilo i Gračišće. Često mu se vraćala pa je ujaku jednom prilikom izjavila: 'Jedan dan ću kupiti kuću u Gračišću!'. A to smo i učinili! To je jedan veoma ugodan grad za život, sa zadivljujućim pogledima i dragim ljudima. Magično! - opisao nam je svoj novi dom, daleko od bučnog i užurbanog Pariza.

Početak avanture

Tijekom jednog od svojih brojnih putovanja po Istri, bračni par Marovac-Ertzbischoff posjetio je i dvorac Belaj gdje su upoznali Zorka Ivića, lokalnog vinara iz Boljuna koji je tada bio vlasnik vinskog podruma dvorca. Rasprava o poteškoćama koje prate izradu dobrog chardonnaya u Istri rezultirala je zanimljivim prijedlogom:
G. Ivić nam je predložio da unajmimo prostor i stvorimo vino koje će nam se sviđati. Donijeli smo nekoliko barrique bačava od francuskog hrasta proizvođača Françoisa Frèresa iz Burgundije i pitali smo svog dobrog prijatelja Jean-Francoisa Bacheleta, vinara iz Burgundije, da nam pomogne stvoriti naša prva vina. Budući da su prvi rezultati bili zaista dobri, odlučili smo nastaviti s tom avanturom - naglasio je g. Olivier.

vinograd

Tako je nastala mala proizvodnja bijelih vina s burgundskim procesom vinifikacije. Bračni par Marovac-Ertzbischoff nema vlastiti vinograd, nego svoja vina proizvodi od grožđa lokalnih vinara s kojima blisko surađuju - Ivicom Benčićem u Motovunu koji za njih na bijeloj zemlji uzgaja chardonnay, dok Mario Banko u Bašićima uzgaja chardonnay i malvaziju. U početku su im bačve ležale u podrumu dvorca Belaj, a podrum danas unajmljuju od Ranka Ađelinija u Pazinu.
Počeli smo proizvoditi chardonnay, malvaziju i njihovu kupažu. Srećom, uz pomoć našeg prijatelja iz Burgundije uspjeli smo izbjeći većinu grešaka koje možeš učiniti kada sam počneš raditi svoje vino. Oboje smo sudjelovali u stvaranju vina u podrumima prijatelja u Burgundiji pa smo više-manje znali što možemo očekivati, no naravno da je puno drugačije kada je riječ o vlastitom vinu. Mi volimo burgundska vina i željeli smo dokazati da možemo takvu vrstu chardonnaya proizvoditi s istarskim grožđem i na istarskom terroiru te da je moguće dobiti mineralne chardonnaye punog tijela - istaknuo je.

Vinske etikete i izvoz

Domaine Koquelicot danas proizvodi vino Belaigra, kupažu chardonnaya s crvene i bijele zemlje, s kojom su 2017. godine osvojili srebro na Vinistri i Decanteru, najvećem svjetskom natjecanju za najbolja vina svijeta. Među etiketama im je i Epicuria, dva dana macerirani chardonnay koji je odležao 10 mjeseci u bačvama, namijenjen dodatnom odležavanju. U ponudi imaju još i kupažu malvazije i chardonnaya zvan Santa Chiara, kao i čistu malvaziju zvanu Fugaz.

Od kupaža još imaju i kupažu terana, caberneta i merlota zvanu Nomad, koja u barrique bačvama odležava tri godine, a osim mirnih vina proizvode i pjenušce od chardonnaya pod nazivima Kontempo i Luna. Sva vina nose simbolične nazive povezane sa životom ovog ambicioznog para, a sam brend spoj je francuskog i hrvatskog naslijeđa. Dok je riječ "domaine" česta u nazivima francuskih vinograda, riječ "koquelicot" nadahnuta je francuskom riječju za crveni mak, odnosno "coquelicot" koji svako proljeće prekrije polja oko njihova istarskog doma, a njegova jednostavnost i razigranost utjelovljuju i filozofiju samog brenda. Vina Domaine Koquelicot već se izvoze u Francusku, Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju i SAD, a jednom kad dovrše vlastiti podrum u planu je širenje i na druga tržišta.

podrum

Zbog ograničenog broja bačava i manjka prostora godišnje proizvedu tek od 10 do 12 tisuća boca pa na tržište izbacuju manje serije koje, na njihovu radost, brzo planu. Novi prostori koji su trenutno u izgradnji omogućit će im da vina odležavaju dulje od 10 mjeseci, što im je zbog ograničenog broja bačava trenutni prosjek. Ova mala vinarija je dokaz da spoj francuske filozofije pripreme vina i hrvatske kvalitete namirnice itekako ima smisla.

Dobra hrana | Jutarnji list