skupna

Brat Ivan i ja nastavili smo očevu tradiciju, a južna strana Korčule odavno je vinogradno područje pa nam je njegovo iskustvo i naša stručnost koju smo stekli na fakultetu, donijela i ovu nagradu - skromno je 25-godišnji Marko Batistić iz Vinarije "Zure" iz Lumbarde, komentirao titulu šampiona među suhim i polusuhim bijelim vinima sorte pošip na 28. Međunarodnom susretu vinara i vinogradara "Sabatina", koje se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održalo u Malom Lošinju.

A, čak 418 uzoraka donijeli su vinari iz cijele Hrvatske na ocjenjivanje, stoga je teško bilo pobrojati sve uručene kolajne.

Na kraju su se među devet šampiona našla i tri s juga Dalmacije: iz Lumbarde, Orebića i Potomlja. Upravitelj Zadruge "Dingač" Anto Martinović, pojasnio nam je kako se njihov rizik u kategoriji crnih suhih i polusuhih vina sorte plavac isplatio: "Donijeli smo na ocjenjivanje osam godina staro vino, berba 2010., i dokazali i ovim trijumfom kako imamo znanja kad treba čuvati i njegovati dobru kapljicu".

Nagrađena buteljirana vina i jaka alkoholna pića redom su: šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i vino s najboljom ocijenom - Traminac ledeno vino 2009. - "Misna vina" d.o.o Trnava. Šampion crnih suhih i polusuhih vina i vina sorte plavac je Dingač Selection iz 2010., Poljoprivredna zadruga i vinarija "Dingač", Potomje.

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i vina sorte pošip - Pošip Zure - Obrt "Zure", Lumbarda, otok Korčula.
Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je OPG Luka Bilušić Zagreb za liker od aronije.
U kategoriji šampion izgleda proizvoda dobitnik je Andrija Vinjak - Podrumi Andrija; "Andrija" d.o.o., iz Čitluka, BiH.
Vicešampion crnih suhih i polusuhih vina je Cabernet Sauvignon 2015. - PZ "Maslina i vino", Polača.
Vicešampion bijelih suhih i polusuhih vina je Chardonnay 2017. - Iločki podrumi "Ilok" d.d.
Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je Andrija Vinjak - "Podrumi Andrija" d.o.o., Čitluk, BiH.

Priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod pripalo je Rogač rakiji, proizvođača "Natura Antunović" iz Orebića.

Slobodna Dalmacija