panorama

Ova godina je bila osobita za njemačke vinare: zbog suše, berba je počela rekordno rano i bilo je velikih briga kakav će biti urod. Ali ispalo je bolje nego što je itko očekivao: ova godina će biti "velika".

Po njemačkim vinogradima sad još samo visi grožđe za osobitu kapljicu, u pravilu je to još rizling ili sivi pinot koji se čuva za Spätlese - kasnu berbu. I naravno, visi još i grožđe za "ledeno" vino koje se bere tek kad počne mraz - barem kod vrhunskih vinara koji ne koriste tek zamrzivač da bi dobili vino visokog postotka šećera. Ali makar je berba ponegdje počela već početkom kolovoza, raspršeni su svi strahovi da će ljetna suša donijeti možda vrsno vino, ali da će ga biti veoma malo.

No vrijeme u Njemačkoj je išlo na ruku vinogradarima: iz gotovo svih vinorodnih područja javljaju ne samo o odličnoj, nego i po količini rekordnoj godini koja će se svakako naći na popisu odličnih godišta. Po prvim procjenama Njemačkog instituta za vino, u spremnicima je 10,7 milijuna hektolitara mošta koliko nije ubrano još od 1999.

Kako se čini, ovogodišnju kapljicu će svakako trebati sačuvati za posebne prilike.

I ukupno je urod 23% veći nego što je bio prosjek u proteklih deset godina, ali u nekim vinorodnim područjima je doista berba kakva se jedva pamti: na pitomim obroncima oko rijeke Mosel je ubrano čak 36% više nego što je bilo proteklih godina, odlično je ispalo i u nedalekom Badenu (29% više), ali nema razloga za veliku žalbu niti u Württenbergu (18%) niti u Pfalzu (17%).

Njemački stručnjaci za vino su sve u svemu optimistični, ali već iz praznovjerja se još ne govori kakvo će vino ispasti od te siline grožđa. Stručnjaci pak tvrde kako će zbog toliko mnogo sunca i ovogodišnje njemačko crno vino - u pravilu prilično malo cijenjeno u inozemstvu - ispasti dobra kapljica. Kod ionako odličnih njemačkih bijelih sad treba paziti da ne ispadnu previše snažna jer današnje "zdrave" mušterije ne vole mnogo alkohola u vinu. No što se tiče punoće i arome, tu će u ovom odličnom godištu 2018. jedva koja želja ostati neispunjena.

DW