en face

Vlada Republike Hrvatske je u saborsku proceduru poslala prijedlog novog zakona o vinu, kojem je cilj definirati jasan pravni okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, a predviđa i administrativna rasterećenja, koja će vinarima donijeti ukupnu uštedu od oko 12 milijuna kuna godišnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se predloženim zakonom uvode višestruka administrativna, ali i velika financijska rasterećenja.
Kad se ovaj zakon usvoji naši vinari neće više plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidamo evidencijske markice… To na godišnjoj razini za naše vinare znači da im ostaje oko 12 milijuna kuna, koje oni mogu iskoristiti za marketinške i druge aktivnosti, rekao je Tolušić.

Kao novost izdvojio je i decentralizaciju sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina. Tehničku pripremu organoleptika i dalje odrađuje državno tijelo, osigurava anonimnost postupka, ali malvaziju i teran u Istri organoleptički ocjenjuju vinari koji imaju potrebne certifikate s područja Istre, s Pelješca vinari s Pelješca, vina iz Slavonije ljudi s tog područja i tako i u drugim regijama. Time zapravo približavamo sustav ocjenjivanja samim proizvođačima, istaknuo je Tolušić.

Prema prijedlogu novog zakona uspostavit će se četiri nove vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te Središnja bregovita Hrvatska.

Glas Slavonije