kruna

Obiteljska vinarija Benvenuti iz Kaldira je u svojih petnaest godina prisutnosti na vinskoj sceni na tržište izbacila niz sjajnih vina, osobno ih pratim od samih početaka i raduje me njihov napredak.

Već drugu godinu za redom na tržište su plasirali crvenu kupažu Caldierosso, koja se lani pokazala kao izvrstan potez i razveselila je mnoge vinoljupce diljem Hrvatske. Danas bih s vama podijelio moje viđenje Caldierossa iz berbe 2016., kojega je ukupno napunjeno 5.000 butelja, a vino je kupaža merlota, terana, nebbiola i tempranilla u podjednakim omjerima, po 25 posto svake sorte.

Grožđe za ovo vino dolazi s jednog od najboljih Benvenutijevih položaja Sveta Elzabeta, koji se nalazi na ulazu u Kaldir. Loze rastu na dubokoj bijeloj zemlji, na blagoj osunčanoj padini s pogledom prema jugozapadu, a dio vinograda posađen je na terasama. S obzirom na to da ove četiri sorte dozrijevaju u različitim etapama, berba počinje sredinom rujna, a završava sredinom listopada. Nakon prerade, odradi se odvojena maceracija i vinifikacija, a potom vino ide na zajedničko odležavanje godinu dana u veliku drvenu bačvu. Vino krasi lijepa rubin crvena boja s tamnijim rubovima, bistro je i gusto, u čaši se polako otvara te mu treba malo vremena da bi se nadisao i pokazao u punome svjetlu. Na prvo mirisanje javlja se nota šumskog voća u obliku tamne kupine koju prati crni ribiz, pa se javlja nota papra i cimeta i na kraju nota vanilije te čokolade, dakle kompleksnost mirisa ovog vina je bogata. Vino je suho, toplo i još djelomično mekano jer ipak ovoj velikoj kupažiranoj četvorci treba malo vremena da se posloži.

S druge strane, svježina mu je dobra, tanini fini, mada još malo stržu, ali će se smekšati, vino je ukusno i krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, mada možda malčice lijeva strana dominira. Intenzivnost okusa je dobra, a trajnost dosta dugačka. Vino je harmonično, možda još čak i mladoliko, na aftertasteu javlja mi se nota kupine. Vino je u dobroj formi, ne treba žuriti s trošenjem, jer nedavno sam kušao berbu 2015. koja je sada u top formi te će tako biti i s ovim, koji će svoj zenit dostići za godinu dana. Enogastronomski sam vino sljubio uz tagliatu od odležanoga ramsteka.

Ime vina: Cuvee Caldierosso

Godina berbe: 2016.
Proizvođač: vina Benvenuti
Lokacija: Kaldir/hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tagliata od odleženog ramsteka
Ocjena: 9,2/10

Emil Perdec | Glas Istre