čaše

Istarska vinska scena bogatija je za još jednu malu obiteljsku vinariju, Valenta iz Kaldira, koju su pokrenuli otac Valter i sinovi Ivica i Stiven.

Valter je mladi umirovljenik koji je veliki dio svoje karijere proveo u Agrolaguni na raznim poslovima vezanim uz plasman i prodaju vina, a sinovi su također vezani uz turizam tako da svi dobro poznaju vinsku scenu. Vinarija je locirana u centru Kaldira u dobrome susjedstvu, tik uz vinariju Benvenuti, tako da sada Kaldir počinje biti značajna destinacija s tri vinarije.

Valente su do sada odradili nekoliko nekomercijalnih berbi za koje su dobili vrijedna priznanja, a s prvom komercijalnom malvazijom istarskom odmah su osvojili zlato na ovogodišnjoj Vinistri. Valente danas obrađuju četiri hektara vinograda, a u budućnosti im je cilj dostići deset, uz proširenje podruma i prateće kušaonice.

Od sortimenta uzgajaju malvaziju istarsku, teran i muškat momjanski od čega na malvaziju otpada 75 posto ukupnih površina te im je godišnja proizvodnja 5.000 boca. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje svježe malvazije istarske iz berbe 2017. koja je nedavno izašla na tržište. Teran koji odležava u drvu i muškat momjanski na tržište će izaći sljedeće godine. Grožđe za ovu malvaziju raslo je na dva položaja, u vinogradima različite starosti u rasponu od šest do 40 godina, na bijeloj zemlji u kojoj prevladavaju glina i lapor. Ručna berba bila je početkom rujna te je nakon prerade odrađena maceracija od 24 sata, a vino je potom odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa mu je izražena, miris je fin i ugodan, na prvi nos javlja se nota breskve koju slijedi žuta jabuka pa svježa marelica i potom dolazi malo mente i na kraju nota cvijeta akacije, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, a s druge strane ugodno svježe, dobre mineralnosti, lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena ima dobru trajnost u ustima, ukusno je i harmonično, na aftertasteu javlja mi se ponovno nota breskve. Vino je u dobroj formi te je spremno za trošenje i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije godine. Enogastronomski preporučio bih ga uz razna topla predjela, a ja bih se odlučio za pljukance sa škampima.

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2017
Proizvođač: vina Valenta
Lokacija: Kaldir / Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 °C
Gastro preporuka: Pljukanci sa škampima
Ocjena: 9,3 / 10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 62,50 kn (Cicibela Rovinj)

Emil Perdec | Glas Istre