vinari

U srijedu, 6. lipnja 2018. godine u hotelu Westin Zagreb u nazočnosti mnogobrojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije na kojoj su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti predstavila 33 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije.

U sklopu Revije, osim kušanja vina i sira, održane su i dvije stručno vođene radionice.
Jedna je bila radionica "Sir i vino" na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju ovih dviju namirnica, dok su na radionici "Pjenušci Zagrebačke županije" imali priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Posebni gosti Revije bili su vinari iz Slovenije, kao i slovenske vinske kraljice.

Također, prilikom otvorenja Revije podijeljena su i šampionska odličja s 15. Ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.

Završnica ocjenjivanja održana je 17. svibnja na obiteljskom izletištu "4 srca" u Hrastini, Marija Gorica, a dvije stručne komisija pod predsjedanjem prof. dr. Ane Jeromel ocijenile su ukupno 136 uzoraka te dodijelile 2 velike zlatne medalje, 50 zlatnih, 63 srebrnih i 17 brončanih diploma, dok su tri uzorka ocijenjena izvan konkurencije, jer nisu bili u skladu s Pravilnikom o ocjenjivanju vina Zagrebačke županije. Mješavina bijelih sorata - ledena berba 2014., OPG-a Đurinski, šampionsko je vino 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije,

Napomenimo na kraju, da je na spomenutom ocjenjivanju vino Turopoljski škrlet predsjednika Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica ocjenjeno sa 85 bodova i osvojilo zlatnu diplomu.

Vlado Mikulčić | grozd-vg.hr