vinograd

Beograd je, uz Beč, jedini glavni evropski grad koji ima svoje vino i vinograde sa zaštićenim geografskim poreklom.

Kako bi se taj potencijal što bolje iskoristio u turističke svrhe, krajem marta ove godine predsednik udruženja Vinski putevi Srbije Zoran Rapajić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović potpisali su Protokol o saradnji, kojim je zvanično uspostavljen Vinski put Beograd, kao novi turistički proizvod prestonice.

Vinski put Beograd u prvoj fazi obuhvata 9 vinarija na teritoriji celog grada, omeđenog na severu naseljem Ovča, sa zapada Vranićem, a na jugu i istoku teritorijama opština Lazarevac i Mladenovac. Osim vinara i vinogradara, Vinski put Beograd obuhvata i restorane, etno sela, kulturno-istorijske znamenitosti, ali i proizvođače suvenira, domaće hrane i pića, poput rakije i likera.

Zato ne čudi što se na vinskom putu Beograda našla i jedna destilerija podno Avale. Reč je o destileriji Kuburić, koja od 1985. godine proizvodi čuvenu rakiju Bojkovčanku. Dobija se od 4 različite vrste šljive (od kojih su dve autohtone!), a potom zri u hrastovim buradima, zbog čega po boji i kompleksnom ukusu više nalikuje konjaku. Ova rakija, izuzetnog kvaliteta, našla se na 5 kontinenata, ali i na ruskoj svemirskoj stanici Mir!

U sklopu destilerije Kuburić smešten je i jedinstveni Muzej rakije, u kom se nalazi i najveća ručno duvana flaša na svetu, koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda, ali i replika flaše koja je napravljena na zahtev nekadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola, kao i replika neobične boce u obliku ptice koju je naš bivši predsednik Tomislav Nikolić poklonio Vladimiru Putinu, i one koju je pokojni premijer Zoran Đinđić darovao Bilu Gejtsu.

U ovom muzeju, među brojnim zanimljivim eksponatima, videćete i stare kazane, "magičnu slavinu" iz koje voda teče bez dovodnih cevi, kao i šematski prikaz starenja rakije u buradima, a saznaćete i jednu zanimljivost: da je prvi prijavljeni patent u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca bio kazan za rakiju, što samo svedoči o važnosti rakije u našoj tradiciji i kulturi.

Nedaleko od destilerije Kuburić smestila se vinarija Emporio, prepoznatljiva po tome što se u njoj, osim belih šardone i sovinjon vina, kao i pinot noir i širaz crvenih vina, proizvodi i penušac vrhunskog kvaliteta, i to tradicionalnom šampanjskom metodom u boci. Veruje se da je baš tu rođen prvi srpski penušac, ali vlasnik vinarije Emporio Aleksandar Stojaković to demantuje.
Proizvodnja penušavog vina šampanjskom metodom u boci datira oko 120 godina unazad - Venčačka zadruga je prva proizvela penušac kod nas, tako da mi nismo prvi, nego samo jedni u nizu - tvrdi ovaj proizvođač vina, koji je bogato iskustvo i znanje o proizvodnji vina sticao u Italiji.

Zahvaljujući pogodnom tlu i adekvatnim vremenskim uslovima, na rubu Beograda - u Vraniću, uzgajaju se najbolje sorte grožđa, od kojih se dobija prvoklasno crveno vino. Upravo tu, na površini od 2,5 hektara smestila se vinarija Trišić, sa vinogradom koji je podignut 2008. godine. Iako mlada, crvena vina ove vinarije, poput Trišinog vina, sačinjenog od sorte kaberne sovinjon, na međunarodnim takmičenjima dobijaju najveće ocene i odnose ubedljive pobede.

Trišino vino je proglašeno za apsolutnog šampiona na Sajmu vina 2016. godine, gde je bilo ocenjeno kao najbolje srpsko crveno vino i pobralo sva moguća priznanja i diplome, a nimalo za njim ne zaostaje ni naše Dimasid vino, koje je kupaža kaberne sovinjona, merloa i kaberne franka - otkriva Momčilo Trišić, vlasnik istoimene vinarije.

Vina odnedavno proizvodi i Slaviša Živković, vlasnik poznatog etno sela Babina reka u opštini Lazarevac, koji je ove godine za svoje vino takođe nagrađen zlatnom medaljom.

Ovaj etno kompleks, kao i sve navedene vinarije i destilerija, imaju sve preduslove i kapacitete da ugoste određeni broj posetilaca, kao i odličnu gastroenološku ponudu. Ono što je, po rečima Zorana Rapajića iz Vinskih puteva Srbije neophodno uraditi kako bi Vinski put Beograd zaživeo, jeste postavljanje vinske signalizacije, poboljšanje saobraćajne infrastrukture, veća svest o ekologiji i bolja promocija ovog vinskog puta.

turistickisvet.com