skupna

Uoči Urbanovog koje se održava u Štrigovi ovog vikenda, u zagrebačkom restoranu Apetit City predstavljena su vina Štampar, Cmrečnjak i Novak.
U zagrebačkom restoranu Apetit City predstavljena su vina Štampar, Cmrečnjak i Novak Morana Popovcic
Naša udruga okuplja 24 vinara, i prva smo udruga koja je napravila bocu autohtone sorte pušipela. Kontinuirano radimo na kvaliteti, a priznanja koja nam stižu s natjecanja to i dokazuju, istaknuo je David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae.

Marko Cmrečnjak ističe kako se njegova obitelj vinarstvom intenzivnije bavi od 1992.godine te kako imaju 20-ak hektara i 13 sorti.
Pjenušce proizvodimo od 2010., a zadnji smo zasadili merlot, dok od sorti najviše radimo na autohtonim međimurskim sortama, poručuje Cmrečnjak.

Boris Novak i njegova vinarija obilježavaju desetu godišnjicu novog podruma, a u vlasništvu imaju desetak hektara te surađuju s nizom kooperanata.
Naš pravac je razvijati kvalitetna i vrhunska vina. Pušipel kao sorta još nije rekao svoju zadnju riječ i ima potencijala, no čeka nas još puno rada, poručuje Novak.

Štampar je istaknuo kako ovogodišnje Urbanovo osim festivalskog djela na kojem će biti izloženo stotinjak vina iz 24 vinarije vikend kasnije donosi i dane otvorenih podruma. Inače, Međimurska županija slovi kao najpoželjnije destinacija za kratke odmore i približava se broju od 200.000 noćenja godišnje.

Štampar je najavio i kako u suradnji sa županijom i općinom planiraju vidikovac na Mađerkinom bregu na kojem je 18 hektara vinograda čime će Međimurska županija dobiti još jednu nezaobilaznu destinaciju. U pitanju je lokacija s koje pogled puca na 5 države u podnožju - Slovačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a od Štrigove je udaljena svega nekoliko kilometara.

Večernji list