butelje

Dvodnevni festival "Vino Dalmacije", koji okuplja vodeće dalmatinske vinare, svečano je otvoren u petak, 13. travnja, u Studentskom centru Split na Kampusu.

Mr.sc. Ivica Kovačević, predsjednik udruge "Vino Dalmacije" istaknuo je kako na Festivalu sudjeluju vinari iz sve četiri dalmatinske županije.
Ovo je prigoda da pokažemo autohtonu dalmatinsku ponudu vina, u čemu smo svjetski fenomen. Toliko autohtonih sorti malo gdje u svijetu postoji – kazao je Kovačević, zahvalivši se za podršku Sveučilištu i Studentskom centru.

Po njegovim riječima, Festival je okupio čak 42 dalmatinska vinara, uz regiju partnera Slavoniju, a predstavio se i jedan proizvođač maslinovog ulja. Najavljena su i gostovanja renomiranih chefova Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina, koji će pokazati koja vina se idealno sljubljuju s njihovim autorskim jelima.
Sav dobrovoljni prihod koji će se prikupiti pri kušanju jela bit će doniran splitskom Caritasu kao pomoć studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa – najavio je Kovačević, izrazivši nadu da će Festival postati tradicionalan.

Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je ovaj Festival prigoda da se pokažu resursi Sveučilišta, a na simboličan način Sveučilište pokazuje spoj znanosti i gospodarstva, pogotovo u kontekstu studija Mediteranske poljoprivrede, budućeg zamašnjaka razvoja vinarstva, maslinarstva i ostalih mediteranskih kultura.

Pozdravne riječi su uputili i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, direktorica Županijske komore Split HGK Vesna Fridl, dok je Festival svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Festival se održava 13. i 14. travnja 2018. godine u Studentskom centru Split, u organizaciji Udruženja "Vino Dalmacije" i suorganizaciji Sveučilišta u Splitu i Studentskog centra Split, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i drugim institucijama.