panorama

Bračni par Goran i Gordana Josipović uspjeli su u svojem naumu iako im nitko nije davao šanse. Ušli su u posao proizvodnje pjenušca za kojeg nitko u požeškom kraju nije imao sluha.

Naime, oni su svoju prepoznatljivost razvili tehnologijom proizvodnje od sorte od koje nitko još nije pokušavao učiniti nešto slično – graševine.

Vi niste normalni! Tko je vidio da se u Slavoniji pije pjenušac?! Ako se za nešto može reći da će vrlo brzo završiti kao potpuni promašaj, onda će to biti vaša priča sa slavonskim pjenušcima!. Tako su iz Požege govorili Goranu i Gordani Josipović u njihovom kraju kada su se odlučili okušati u proizvodnji pjenušca.

Mora netko biti i prvi, negdje se mora i krenuti! Samo treba malo hrabrosti, ljubavi prema perlama i – želja za drugačijim. Što će nam još jedan pjenušac od chardonnaya, pričaju Goran i Gordana koji su se proizvodnjom počeli baviti prije pet godina. Nije, kažu, uvijek bilo lako.

Učili na greškama

Mi smo se učili proizvoditi pjenušac od graševine na svojim greškama, bilo je i prolijevanja, ali sve novotarije i pokuse smo uvijek radili na malim serijama, po 20-ak boca, tako da neuspjeh s tolikom količinom nikada ne bih nazvao – katastrofom, kazao je Goran.

U početku su proizvodili svega 200-tinjak boca za vlastite potrebe, no sada godišnje proizvedu 6000 boca i praktički su jedini ozbiljni proizvođači pjenušca na istoku Hrvatske.

Oni su u prosincu su svoje sugrađane iznenadili novim jumbo plakatom. Na plakatu dominiraju saksofon, čaša i boca Zlatnog pjenušca i natpis – ‘Music in the Glass’! Pjenušac će se zvati – Jazz, po glazbi koju oboje obožavaju. Saksofon na plakatu označio je ljubav njihovog sina koji ga svira.

A Goran i Gordana tvrde da su u Hrvatskoj originalni i po Brut rosé pjenušcu od kratkotrajno maceriranog – pinota sivog. I koji će se ubuduće zvati – Tango – po njihovom omiljenom plesu.

agroklub.hr