supermarket

Vino kao posao jedna je od življih, propulzivnijih i po broju brendova jedna od najbrojnijih grana ekonomije. Količina etiketa vina na tržištu nadmašuje bilo koju drugu vrstu proizvoda koji kupujemo. U tom oceanu ponude neki vinari plivaju vrlo uspješno i na duge staze, drugi također uspješno, ali na kratke staze, treći se drže plićaka i životare bez izgradnje vlastitog brenda prodajući vino drugima, uspješnijima, a četvrti se utope pri prvom pokušaju izlaska u otvorene vode.

Odlično predavanje

Gdje je tajna uspjeha jednih i neuspjeha drugih, u jednom od boljih predavanja kojima smo na tu temu prisustvovali posljednjih godina, glatko i sjajno obrazložila je Martina Bek, mlada marketingašica i dobra poznavateljica cjelokupne vinske scene, domaće i strane. Predavanje se održalo u sklopu serije vinskih radionica u hotelu Double Tree by Hilton, krajem veljače ove godine, na kojem je Martina uspjeh vina kao proizvoda na tržištu predstavila kao posljedicu kvalitetne implementacije triju ključnih sastavnica koje je nazvala "sveto trojstvo - proizvod, izgled, priča".

Dakle, na prvome je mjestu samo vino kao tekućina, to jest kvaliteta i stilski izričaj koji moraju zadovoljiti očekivanja kupca. Na drugom je izgled, to jest pakiranje i dizajn, koji s jedne strane moraju biti u skladu sa zakonitostima i logikom branše, a s druge moraju zadovoljavati visoke estetske kriterije i poslati nedvojbenu i nekome tko se prvi put susreće s tom bocom sasvim jasnu poruku kakvo ga vino čeka u boci kad ga jednom otvori.

Treće je "priča iza vina", to jest specifičnost koja stoji iza boce koju ste uzeli u ruku i koja je sasvim originalna i drugačija od svake druge boce na svijetu i koja je u konačnici glavni motiv da bi se donijela odluka o kupnji. Martina je utvrdila da samo ispunjavanje svih tih uvjeta "svetog trojstva" donosi trajni uspjeh i stabilnu ekonomiju vinskom poduzetniku. Svi koji zanemaruju neki od tih elemenata vjerojatno ne uspijevaju u potpunosti realizirati svoj potencijal.

Bezbroj primjera

Da je Martina u pravu, mogli smo se uvjeriti u bezbroj primjera tijekom proteklih par desetljeća, otkad suvremeno vinarstvo u nas postoji. Neki padaju na prvoj stavci jer nisu pružili kvalitetu kakva se očekuje u njihovu cjenovnom razredu, a drugi su pogodili to, ali su promašili stilski izričaj i ponudili tržištu nešto što mu ne treba. Neki su to uspješno izveli, ali su zanemarili izgled i dizajn, zaboravivši da je čovjek estetsko biće, i da igra s vizualnim rješenjima na kućnom kompjutoru nije put kojim će zadobiti povjerenje kupca.

Treći su i taj dio proveli dobro ili zadovoljavajuće, ali pucaju u komunikaciji. Svoje kvalitete i posebnosti, svoju originalnu priču nisu prenijeli kupcu zbog izostanka aktivnosti, nesnalaženja ili škrtosti. Martina Bek je razradila stvar dalje te rasporedila vina u kategorije od krajnje tradicionalnih do krajnje modernih i za svaku od njih navela primjere, jer ne vrijede ista pravila igre za svaki tip proizvoda. Mi smo iz njena izlaganja izdvojili tri od ponuđenih kategorija i donosimo vam ovaj put ne samo recenziju kvalitete i stilskog izričaja vina nego i njegova izgleda i popratne priče.

Korak, pjenušac Brut Nature, 135 kn (Vrutak), 91+/100

butelja
Ovaj izvanredan pjenušac od chardonnaya i pinota crnog izričaj je čistoće, slojevitosti i svježine. Bez želje da se dopadne svakome, a s velikom željom da ga jako zavole neki, uglavnom oni koji vole klasične šampanjce.

Brut Nature nam poručuje da se radi o beskompromisnom vinu, a diskretan dizajn komunicira nenametljivost kao karakter vinara, ali i iznimnu važ- nost kvasaca koji su ovdje tri godine proveli u kontaktu s vinom. Josip Korak to zna sjajno objasniti i nakon njegove prezentacije ovaj se pjenušac gleda drukčijim očima.

Kutjevo dd, pjenušac Maximo Brut, 85 kn (Vinita), 88/100

butelja
Sasvim drukčije vino ima sasvim drukčiji pristup u svakom segmentu, a jednako uspješan. Dizajn povezuje tradiciju i moderno vrijeme kroz duhovitu interpretaciju legende vezane uz podrum prema kojoj se u podrumu odvio intimni čin baruna Trenka i austrijske carice. Vino je okusom isto takvo.

Zgodna i seduktivna kombinacija zrelosti i slasti, mekše, šire i s atraktivnom primjesom arome ledene berbe na nosu. U vinariji već desetljećima prepričavaju tu legendu, a ovime nas podsjećaju na nju i svaki put kad vino ugledamo na policama supermarketa.

Trapan The One 2015., 300 kn (u vinariji), 91+/100

buteljaPosljednji je primjer sasvim nekonvencionalnog pristupa. Vinara koji je odbacio standardne uzuse i pravila i poručuje svijetu "ja sam drukčiji" te svoj beskompromisni karakter stavlja u prvi plan.

Na boci nema ničega osim poruke The One, nekad izražene slovima, nekad brojkom, ali na svakoj boci je drukčije i svaka je unikat za sebe. Što je najvažnije i vino je isto takvo, unikatno, jako višnjasto i vrlo živo u ustima, rijetke kombinacije syraha i terana. S puno karaktera i čvrstine, visoke klase s velikim potencijalom za čuvanje.

Saša Špiranec | Jutarnji list