skupna

U prostorijama restorana Stari podrum održana je 24. izložba vina, koju je organizirala Udruga vinara i vinogradara Slatinsko vinogorje. Za tu prigodu izložene su i fotografije kao podsjetnik na dosadašnje izložbe od 1995. godine.

Ove godine na ocjenjivanje su pristigla 44 uzorka i komisija u sastavu Blaženka Mozer, Ivana Nemet i Rajka Maravić izuzetno je zadovoljna kvalitetom ocjenjivanih uzoraka. Dodijeljeno je samo jedno priznanje, sve ostalo su zlatne, srebrne ili brončane plakete.

Prema riječima predsjednice udruge Tihane Bišćan, tijekom godine održavaju se radionice i različiti oblici edukacija, a ocjenjivanje vina dobar je pokazatelj vinarima koja su znanja u tim edukacijama usvojili i primijenili. Udruga vinara i vinogradara Slatinsko vinogorje postoji četiri godine i u tom kratkom vremenu uspjela je postići veću brojnost sudionika na izložbama vina i utjecati na kvalitetu proizvedenih vina.
Bila sam iznenađena kada sam vidjela koliko su proizvođači vina željni znanja i koliko su nova znanja stvarno primijenili u svojim vinogradima. S ponosom mogu reći da su enologinje Blaženka Mozer i Ivana Nemet odradile vrhunski posao i da se naši vinari ne moraju sramiti ponuditi svoje goste, a to je i bio prvenstveni cilj udruge budući da su naši članovi uglavnom amateri. To su ljudi koji su u radom odnosu ili su u mirovini, a vinogradarstvom se bave iz hobija, ili su naslijedili vinograd pa ga njeguju i održavaju tu tradiciju - ispričala je Tihana Bišćan.

Od 44 uzorka koja je komisija ocjenjivala, bilo je čak 18 uzoraka graševine, šest uzoraka stolnog bijelog vina, četiri frankovke, po dva uzorka chardonnaya, rajnskog rizlinga, pinota sivog i rozea te po jedan uzorak stolnog crnog vina, traminca, zweilgelta, pinota crnog i desertniog vina, od voćnih vina bio je jedan uzorak aronije i jedan kupinovog vina te jedan uzorak rakije od kajsije.
Uzorci vina koje ocjenjujemo svake godine su poboljšani, jer vinogradari i vinari idu na sastanke, slušaju struku i doista se trude da njihovo vino svake godine bude sve bolje - kaže članica komisije za ocjenjivanje Rajka Maravič.

Od ocjenjivanih uzoraka graševine izdvojila bih graševinu obitelji Lukač jer je dobila najviše bodova, 18,7 od mogućih 20 bodova, graševine Darka Gabrića i Vlade Župana dobile su po 18,6 bodova, a graševina Miroslava Krznarića ocijenjena je s 18,5 bodova. Sveukupno najviša ocjena bila je 19, a dobilo ju je vino od aronije obitelji Cerovski, dok je najuspješniji izlagač bila tvrtka Vinarija 4B, koja je osvojila zlatne plakete za traminac, pinot sivi, frankovku i pinot crni te brončanu plaketu za graševinu. Visokih 18,1 bod i zlatanu plaketu dobila je i rakija od kajsije Zvonka Benca.

Vino od aronije, graševina, frankovka

Branko Cerovski iz Slatine ima mali vinograd s oko 350 panjeva, od kojih dobije približno 500 litara vina.
Na inicijativu sina i snahe posadili smo 650 grmova aronije kako bismo iz hobija počeli proizvoditi sok. Osim soka, džema i pekmeza, došao sam na ideju da od aronije počnem proizvoditi vino. Lani sam proizveo stotinjak litara, ove godine bilo je oko 300 litara. Iskušao sam svoj osobni recept i zadovoljan sam i ponosan što je uspjelo, ispričao je Branko Cerovski.

Miroslav Marović iz Vinarije 4B, koja uzgaja vinovu lozu na 22 hektara, kaže da je zadovoljniji dobivenim ocjenama u odnosu na prošlu godinu.
Najviše proizvodimo graševinu, iza nje frankovku, a to su vina koja su i najtraženija na tržištu. Imamo i desertna suha i polusuha vina, vrhunski traminac, vrhunski pinot sivi i roze, kazao je Marović.

Tvrtka 4B proizvodi stotinjak tisuća litara vina godišnje i plasira ga na hrvatskom tržištu, kroz maloprodaju u vlastitim trgovinama.

glas-slavonije.hr