Za promidžbu vina 3,7 milijuna kuna potpora

portal o vinu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je potpore za deset korisnika u sklopu programa pomoći sektoru vina, odnosno mjere namijenjene promidžbi na tržištima trećih zemalja, a vrijednost odobrenih potpora iznosi 3,7 milijuna kuna, izvijestili su iz Agencije.

Agencije je, kako se navodi u priopćenju, izdala odluke o odobrenju potpora za 10 korisnika čiji su projekti ukupno vrijedni 5,07 milijuna kuna.

Riječ je o korisnicima koji su se javili na natječaj za sredstva iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja koji je bio raspisan od 6. do 29. rujna ove godine.

Intenzitet potpore iznosi do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova, od čega se udio od 50 posto odnosi na EU sredstva, a 30 posto na sredstva državnog proračuna.
Korisnici su proizvođači vina, udruge proizvođača vina, zadružni savezi te javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

Cilj je provođenje promidžbenih aktivnosti na tržištima trećih zemalja radi pronalaska novih potrošača, povećanja prepoznatljivosti hrvatskih vina, poboljšavanja konkurentnosti hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i vina s oznakom sorte vinove loze, uz naglašavanje visokih standarda proizvoda iz Unije s obzirom na kvalitetu, sigurnost hrane i utjecaj na okoliš.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...