portal o vinu

Sinoć je u organizaciji Vinarije Povratak u restoranu California na Brankovićima upriličena službena prezentacija prvih pet komercijalnih vina Vinarije Povratak. Prezentirana vina su plod petogodišnjeg truda i zalaganja ove tvrtke na čelu s vlasnikom Vinkom Zovkom, a rezultat su prošlogodišnje berbe u žepačkim vinogradima.

Na tržište će ovih dana biti plasirano 10 000 boca koje su već rasprodane u narudžbi. Posjetitelji su sinoć imali prigodu kušati pet žepačkih vina: Cabernet Franc, Palavu, Muller Thurgau, Merlot i Pinot Sivi, žepačka vina s novim etiketama koji nose zajednički simbolični naziv Zemlja. Ovom iznimno važnom događaju za razvoj vinogradarstva i vinsku kulturu nazočilo je tristotinjak zvanica. Dočekujući goste ispred restorana, vlasnik Vinarije Povratak nije krio radost i zadovoljstvo. Nakon tople dobrodošlice u restoranu je uz večeru, kušanje vina i svirku tamburaškog sastava Stare tambure nastavljeno ugodno druženje.

Obraćajući se gostima na početku večeri Vinko Zovko je prije svega zahvalio svima a posebice novim vinogradarima kojih je svake godine sve više.
Iznimno sam ponosan jer danas se obistinjuje ono što sam najavio prije četiri godine.

Svjetski poznata Somelijerka iz Zagreba Jelena Šimić Valentić koja je dan prije održala edukativnu prezentaciju kušanja i serviranja vina za veliki broj djelatnika i vlasnika ugostiteljskih objekata, sinoć je na početku večeri održala kratku vinsku školu za sve nazočne.
Ovo je povijesni trenutak ne samo za vaš kraj nego i za cijelu regiju, ne znam jeste li uopće svjesni važnosti ovog događaja, vi ovdje večeras sudjelujete u povijesnom događaju u razvoju vinogradarstva, kazala je Jelena Šimić Valentić.

Žepačka vina prošla su sva stručna testiranja i od danas su u prodaji, a o njihovoj kvaliteti više nam je kazala ova ugledna somelijerka.

Imamo zemlju koja nam je dana da obrađujući je, trudom i zalaganjem uživamo u njenim plodovima. Vremenom i razvojem vinogradarstva u našem kraju, steći ćemo znanje, educirati se i upoznati vina. Vino je spoj prirode i čovjeka. Svakim gutljajem možete osjetiti godine, napor, želju i trud vinara da stvore najbolje žepačko vino, kazali su na prezentaciji.