Europska komisija potvrdila: Teran je hrvatski proizvod

portal o vinu

Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo kako podržava usvajanje akta Europske komisije kojim će se domaćim proizvođačima omogućiti da dalje koriste naziv te vinske sorte

"Uz obvezu poštivanja europskih pravila, smatramo da hrvatski proizvođači vina imaju pravo korištenja naziva vinske sorte teran prilikom označavanja vina, kao što je i predviđeno u tehničkoj dokumentaciji za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) Hrvatska Istra", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Praksa koja se koristi u cijeloj EU

Napominju da je korištenje naziva sorte koja je identična nazivu ZOI-a za vino omogućeno EU pravilima pod ograničenim uvjetima i ta se praksa koristi u svim EU zemljama koje proizvode vino, prenosi Glas Istre.

Također, iz Ministarstva su naveli i da je teran kao sorta uvršten na sortnu listu OIV (Svjetska organizacija za vino) te je priznata zakonodavstvom RH od 1991. Međutim, već ranije, u pravnim aktima Jugoslavije se koristila oznaka teran, pa je ta praksa označavanja nastavljena u post-jugoslavenskim zemljama.

Zbog svega toga je Hrvatska zatražila izuzeće prije pristupanja EU kao i pravo za nastavak korištenja naziva teran kod označavanja hrvatskih vina. Obrazložili su taj zahtjev velikim brojem povijesnih i tehničkih dokaza.

Pripremljen je i akt

U priopćenju Ministarstva su zaključili kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava usvajanje zakonodavnog akta EK kojim se pojašnjavaju uvjeti pod kojima se naziv teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra".

Europska komisija (EK) je potvrdila i da je pripremila akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo nastavak prodavanja vina pod nazivom teran, čime su izazvali nezadovoljstvo Slovenaca koji su to ime zaštitili zemljopisnom oznakom podrijetla.

EK je nakon sastanka slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom u četvrtak navečer objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta, kojim bi se hrvatskim vinarima dopustila iznimka u korištenju imena teran.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...