portal o vinu

Željko Nakić direktor Vinarije Čitluk vodi najveću vinarsku firmu u BiH. Upućen je u sve probleme sa kojima se ova grana gospodarstva susreće na tržištu. Povod razgovaru s ovim poznatim gospodarstvenikom je dugoodišnja suradnja i prijateljstvo sa Slobodanom Ćurkom odnosno poduzećem M-Libertas koja je rezultirala odličnom promocijom vina na Vlašiću.

O toj suradnji Željko je izjavio:
"Upoznali smo se kasnih devedesetih. Ja se bavim vinima, Slobodan je ugostitelj.Iz toga poslovnog odnosa stvorilo se i prijateljstvo koje evo traje i do danas. Ovo je jedna u nizu naših promocija u srednjoj Bosni i na Vlašiću, naravno. Moram napomenuti da sam svaki puta sretan kada se nalazim u ovoj sredini. Večeras se to pretvorilo u jedan kulturni događaj. Ovom prilikom bi pohvalio lokalne amaterske glazbene i pjevačke skupine koje su večeras izvodile svoj program. Ovo je predivna stvar, predivna večer a nadam se da smo i ovim našim vinima doprinijeli da ljudi odu sretni svojim kućama jer u ovom sivilu naše svakodnevnice mislim da je ovo jedan lijep iskorak. Ovo druženje nazvali smo "noć prijatelja" i ja smatram da je zaista tako".

Izjavili ste da je Vinarija Čitluk najveća u BiH i da nemate ozbiljnu konkurenciju. Zašto je to tako?
"To nas baš ne veseli ali Vinarija Čitluk je po mnogo parametara najveća vinarija u BiH.Imamo 400 hektara vlastitih vinograda, imamo smještajne kapacitete za 11 milijuna litara, izvozimo vino u 25 zemalja svijeta. Negdje je to simbolično, negdje su to značajne količine. Mi želimo da se u BiH a posebno u Hercegovini nanovo dogodi sadnja i proizvodnja grožđa. Mi kao kuća koja nema drugog proizvoda osim vina nastavljamo se borit na tržištu i zapravo dokazujemo da se još uvijek može živjeti samo od vina".

S obzirom da ste veliki izvoznik imate li poticaje od Države?
"U tom segmentu nismo podržani ni malo. Moram napomenuti da imamo određene poticaje koji kasne ali ipak postoje po hektaru, s tim što ja moram napomenuti da bi tu površinu trebalo spustiti još niže da bi i drugi mogli ostvariti poticaje i da bi zainteresirali mlade i nove potencijalne vinogradare".

Hoće li smilje potisnuti grožđe, s obzirom na velike površine koje se u Hercegovini sade ovom kulturom?
"U Hercegovini se dogodila eksplozija sadnje smilja. Ja osobno nemam ništa protiv. Meni je drago da se to dogodilo. Prije svega bolje je da se nešto radi nego da je zemlja pusta. To niukom slučaju nama ne smeta, dapače. Ako sutra netko bude Hercegovinu percipirao kao zemlju smilja i nekakvih drugih proizvoda koji stvaraju eterična ulja (kadulja, lavanda, vrijesak itd), nama to dugoročno ne može štetiti. Oni koji dođu kupiti eterična ulja kupit će i vino ili će ga popiti. U svakom slučaju riječ je o dobiti."

Jesu li naša vina dovoljno izbrendirana?
"To jeste kompleksno pitanje ali mislim da nisu. Ja sam proputovao cijeli vinski svijet. Sve moguće i nemoguće destinacije. Gdje god dođete prva asocijacija je Bordo, Toscana i to je vino. Mi nažalost nemamo tu snagu. Čak što više ja osobno sam bio akter izlaganja na više sajmova. Od Šangaja pa do Sant Peterburga, Njuroka itd. Često se osjećam kao pastorče. Mi sami dođemo i pravimo svoj štand, platimo putovanje i sve. Svi drugi dođu na gotovo jer njima njihove asocijacije koje pomaže država urede štand, pripreme cijelu priču i to sve ima jednu težinu. Ja bih zapravo bio sretan kada bi se dogodila jedna simbioza medija, privrednika, politike i svih onih koji mogu nešto pomoći da se pomogne ova privredna grana. Vino je jedan od rijetkih proizvoda koji ima mogućnost da BiH svrsta u značajne izvoznike i da budemo prepoznatljivi po kvaliteti na svim meridijanima i paralelama ovoga svijeta", kaže na kraju našega razgovora Željko Nakić direktor Vinarije Čitluk.

Srećko Stipović | flash.ba