portal o vinu

Zahvaljujući poduzetničkom duhu članova obitelji Ćorić, u petak je u njihovoj poznatoj tvrtki Podrumi "Andrija" u Paoči održana tradicionalna gospodarsko-turistička manifestacija blagoslova i kušanja mladog vina pod nazivom "Andrinje 2016.". Tu manifestaciju vlasnici Podruma "Andrija" (obitelj Ćorić) za svoje prijatelje i poslovne partnere organiziraju krajem studenoga svake godine uz blagdan sv. Andrije, a u spomen na svoga oca, na pok. Andriju Ćorića, osnivača Podruma. Kao i proteklih godina, i ovogodišnje se "Andrinje" održalo pod simboličnim nazivom "Uvijek žedan, nikad pijan".

Bilo je to nezaboravno cjelovečernje druženje obitelji Ćorić sa svojim kupcima, poslovnim partnerima i prijateljima, a ujedno i prilika da im upute čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane, da im pokažu svoj prekrasni podrum te ih počaste svojim vrhunskim vinima "Andrija" i domaćim specijalitetima. Domaćini su sve svoje drage goste u Paoči dočekali riječima dobrodošlice: "Živi bili i Andrijino vino pili".

Brojni gosti

Uz članove, rodbinu i prijatelje obitelji Ćorić, na ovogodišnjem Andrinju u Paoči okupilo se više od tisuću njihovih kooperanata, iskusnih vinara, poslovnih partnera te mnogih uglednika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina te cijele BiH, kao i niz gostiju i poslovnih partnera iz Republike Hrvatske i još 15-ak europskih zemalja u koje se izvoze vina "Andrija".

Upućujući uime o obitelji Ćorić tople riječi dobrodošlice svima, voditelj programa Veselko Čerkez je rekao : "Podrumi 'Andrija' i draga obitelj Ćorić raduju se kad im prijatelji dolaze, a najmanje se raduju kad prijatelji odlaze". Potom je pročitao prigodnu zdravicu koju je znalački osmislio te kazao: "Ovaj ritual dobra zlata je vrijedan, okuplja nas i povezuje kao drugi ni jedan".

Potom je sudionike Andrinja pozvao da se s poštovanjem prisjete majke i oca, utemeljitelja imanja obitelji Ćorić, u želji da "ono što su stvorili nikad ne presuši". Podsjetio je i na prekrasne riječi iz pjesme njihova sina fra Šimuna Šite Ćorića kako "uz ljubav nikad neće zgasnut vatra". Iskrene pozdrave uime svih sudionika od srca je uputio fra Šiti i Valentinu poručivši im da su svima blizu i "da su usred naših duša". Na kraju su posebno burni pljesak nazočnih izazvale Čerkezove riječi upućene Vali s uvjerenjem da će uskoro biti na slobodi: "Do povratka njegova mjeseci se, Bogu hvala, a ne više godine, broje i nikakve više laži haaške i druge na tom putu ne stoje".

U pozdravnom govoru Miroslav Ćorić, direktor Podruma "Andrija", izrazio je dobrodošlicu svima i pozvao ih da uživaju u opojnom mirisu i okusu kapljica glasovitih vina iz Podruma "Andrija". Direktor Ćorić i enolog Josip Martinović potom su u znak zahvalnosti za suradnju najzaslužnijim poslovnim partnerima uručili posebna priznanja i boce vrhunskog vina "Vranac Andrija" koje je proglašeno šampionom crnih vina na međunarodnom susretu vinara i vinogradara "Sabatina". Nakon toga je novi gradnićki župnik fra Nikola Rosančić na svečan način zazvao Božji blagoslov na domaćine, njihovo mlado vino i vinski podrum, na sve vinograde i vinare, nazočne goste i uzvanike te sve koji će se vinom sladiti i pozvao ih na umjerenost u piću.

Kao i sva dosadašnja, i ovogodišnje Andrinje trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju, ugodnom druženju i nezaboravnom uživanju u opojnom okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina poznatog i prepoznatljiva imena "Andrija" te obilju domaćih specijaliteta koje je pripremalo i nudilo dvadesetak kuhara i konobara. Budući da je program znalački vodio Veselko Čerkez te da su hercegovački tamburaši bili zaduženi za glazbu i pjesme, ugođaj je doista bio potpun. Posebno burno pozdravljen je dolazak na Andrinje "biskupa" Martina iz Križevaca, koji je obavio tradicionalnu ceremoniju "krštenja" mladog vina te sa svojom družinom nastavio pjevati i uveseljavati nazočne sve do zore.

Obiteljska tradicija

Treba istaknuti kako se obitelj Ćorić proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi više od 350 godina. Njihova vinarija godišnje proizvede više od milijun litara vrhunskih vina "Andrija", od čega se polovina izveze na tržište u petnaestak europskih zemalja, a od lani i na Island.

Doznali smo kako, uz glasovita vina "Andrija", Podrumi "Andrija" proizvode i likere, travaricu i rakiju "lozu" te "kuhana vina" za skijališta, a među rijetkima su što izrađuju i etikete s natpisom na Brailleovu pismu za slijepe. Stoga se slobodno može reći da je to jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini. Uz višestoljetnu sačuvanu tradiciju te pažnju i strpljenje što ih vinu pružaju članovi obitelji Ćorić i poznati enolozi, vrhunska vina "Andrija" postupno dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenoga najsuvremenijom svjetskom tehnologijom.

Razvojem tržišta Podrumi "Andrija" osnovali su svoja predstavništva u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Travniku i Bihaću, a već dugi niz godina svoje proizvode plasiraju u Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Poljsku, Dansku, Srbiju i Crnu Goru , Island te još nekoliko zemalja.

Treba na kraju reći da je manifestacija "Andrinje" sastavni dio tradicije, kulture i običaja hrvatskoga naroda Brotnja te da se na njoj ujedno predstavljaju glasovita vina žilavka i blatina, hercegovačko podneblje, plemenitost ljudi, pjesme i običaji vinorodnog broćanskog kraja. Sve su to razlozi zbog kojih je "Andrinje" već postalo poznata, prepoznatljiva i nezaobilazna gospodarstvena i turistička manifestacija i atrakcija koja je još davno poprimila međunarodno obilježje. Stoga ne čudi što je Turistička zajednica FBiH manifestaciju "Andrinje" s pravom uvrstila i u kalendar važnijih turističkih događaja u Bosni i Hercegovini.

Večernji list