Spašavanje terana: Hoće li Tolušić zaslužiti novu spomen-ploču?

portal o vinu

Hrvatski ministar Tomislav Tolušić, isti onaj koji je na mjesnoj ambulanti opće i dentalne medicine u mjestu Nova Bukovica nedavno postavio spomen-ploču u zahvalu samom sebi, posjetio je Bruxelles. Tamo se sada pojavio u ulozi ministra poljoprivrede, a ne ministra regionalnog razvoja i fondova EU, što je bio donedavno.

Polivalentni ministar Tolušić sastao se u Bruxellesu 'na marginama sastanka ministara poljoprivrede s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom', kako kaže Hinin servis vijesti iz EU-e.
"Bio je to nastupni sastanak. Pozvali smo ministra Hogana, koji je rekao da će ubrzo posjetiti Zagreb i Slavoniju. Razgovarali smo o pitanju terana, spekulativnim zalihama šećera te kvotama za mandarine i jabuke" - rekao je Tolušić, koji je prvi put boravio u Bruxellesu kao ministar poljoprivrede.

Nakon razgovora o spekulativnim zalihama šećera ministar je rekao kako očekuje da će se pitanje terana 'biti riješeno u bliskoj budućnosti', no nije pojasnio o kojim se vremenskim okvirima radi.

Inače, Slovenija je 2000. godine u EU-u zaštitila vino teran, koje se u primorskom dijelu te zemlje radi od grožđa sorte refošk. Taj slovenski potez je naljutio istarske vinare, budući da se i u Istri stoljećima proizvodi vino teran i to od grožđa koje se isto zove - teran (a ne refošk).

Zbog te zaštite, koju su mnogi ocijenili nepotrebnom slovenskom drskošću i besmislenim europskim administrativnim činom, hrvatski proizvođači ne mogu prodavati vino pod tim imenom.
"Zbog svojih karakteristika idealno se sljubljuje s pršutom, sirom i jelima na bazi mesa i divljači. Njegove karakteristike najviše dolaze do izražaja ako se pije na temperaturi od oko 18 °C. Teran je stara istarska sorta koja je, otprilike, prije 100 godina bila i glavna istarska sorta. Kroz to vrijeme često se poistovjećivala s refoškom, međutim na osnovi opažanja i proučavanja mnogih autora, utvrdilo se da unutar ove sorte, postoje različiti klonovi, koji se morfološki, fiziološki i gospodarski razlikuju" - pojašnjavaju u Udruzi Vinistra koju čine registrirani proizvođači grožđa i vina s područja Istarske županije.

Ako u svojoj upravo započetoj operaciji mogućeg naziva Spašavanje vina terana, odnosno borbi za teran uspije, ministar Tolušić će onda zaslužiti neku novu spomen ploču koju će postaviti u nekom istarskom vinogradu, s nešto drukčijim natpisom od onog u Novoj Bukovici:
"Ovu spomen ploču, u znak sjećanja na dovršetak izgradnje ambulante u Novoj Bukovici, Doma zdravlja virovitičko-podravske županije, postaviše ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i načelnik općine Nova Bukovica Željko Venci."

tris.com.hr

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...