Martin Tesch: Kad sam vino nazvao Unplugged u Njemačkoj sam izgubio 40 posto klijenata

portal o vinu

"Dvije godine vodio sam vinariju bez bilo kakvog novca. Ne znam kako smo uopće preživjeli," pričao je u srijedu navečer Martin Tesch tijekom susreta s novinarima u baru Doba vina u Green Goldu.
"Nijemci nisu mogli podnijeti riječ Unplugged kao engleski naziv na etiketi, niti su razumijeli koncept. Prve godine nakon što smo pustili Unplugged pustili na tržište, ostao sam bez 40 posto klijenata. Danas je Unplugged naše najprodavanije vino, koje sjajno ide u Njemačkoj, i izvozi se u još 23 zemlje na svijetu."

Martin Tesch iz Nahea jedan je od vodećih modernih njemačkih vinara. Tesch, po obrazovanju mikrobiolog a po vokaciji punker, preuzeo je obiteljsku vinariju sredinom 90tih. Zatekao je prilično kaotično stanje, jer je njegov otac proizvodio čak 47 različitih vrsta vina, pa se nije mogao dovoljno foksuirati ni na jedno. Tesch je odmah odlučio odustati od svih vina koja ne donose profit. Zatim je posjekao skoro pola obiteljskih vinograda.
"Izbacio sam sve moguće sylvanere, muller-thurgau i slično grožđe. Ostavio sam jedino rizling i ponešto pinot blanca i pinot noira. Moj tim i ja bili smo toliko efikasni u uništavanju vinograda motornim pilama, da su nas i drugi vinogradari angažirali da posječemo njihove suvišne loze," sjeća se Tesch.

Nakon što je brutalno uveo red u podrumu i u vinogradima, Tesch se mogao fokusirati na kvalitetna i profitabilna vina.
"Straight, straight, straight," odgovorio je kad smo ga upitali kakve rzilinge voli.
"Išlo mi je na živce što su njemački rizlinzi u osamdesetima i devedesetim godinama bili pretjerano slatki. Rizlingu ne treba previše šećera, osim u desertnim vinima koja se mogu napraviti samo u iznimnim berbama. Želio sam proizvesti rizling koji će imati snažnu kičmu, izražavati voće i terroir, i koji će biti suh. Tako je nastao Unplugged. Imenom sam želio poručiti da to vino nije amplificirano, kao što se na unplugged albumima ne koriste električni instrumenti. Prve dvije godine, moram ponoviti, događala nam se potpuna katastrofa, ali smo iz nje doslovno izašli jači. Unplugged je prvo postao popularan među njemačkim rokerima, pa među glazbenicima po svijetu da bi danas bio globalni hit. A sve to bez ikakvih kompromisa. Unplugged je rizling sa svega dva grama šećera i s niskim alkoholom," naglašava Tesch.

Poslije Unpluggeda iz magnuma pod navojnim čepom, kušali smo tri cru rizlinga iz različitih berbi: sva tri zaslužuju preko 90 bodova, s tim da najskuplji i najmoćniji St.Remigiusberg, golemo vino s niskim alkoholom, košta tek 120 kuna, pa ga slobodno možemo proglasiti fantastičnom vrijednošću za novac.

Na kraju smo probali prilično genijalni Sohne, izbor bobica iz 2015. sa samo 5,5 posto alkohola, u kojem se posve neodoljivo miješaju botritis, koncentrirano žuto voće, ekstremni šećeri i visoke kiseline.

Poslije ove uzbudljive prezentacije za novinare, Tesch je svoja vina predstavio i uobičajeno brojnoj publici Dobrih vina, koja je iza jedanaest odlazila iz Green Gold sa sanducima Teschovih vina pod rukom.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...