Koje boce vina se isplati čuvati za posebne prilike?

portal o vinu

Po cijeni je možda najpraktičnije iako nije uvijek ispravno. U pravilu jeftinija vina nisu namjena odležavanju jer neće imati dovoljno ekstrakta i kiselosti ni da požive, a kamoli da napreduju.

Bijela i ružičasta vina iz butelja najčešće treba potrošiti do 2 godine nakon berbe, a ona najboljih vinara iznimno do 3.

Pjenušce bez oznake berbe otvoriti što prije nakon kupnje, a kad kupujete takve gledajte da kupite one koji nisu na skladištima bili godinu, dvije.

Jeftinija crna vina iz butelja potrošiti najkasnije do 3 godine od berbe.

Poluslatka i polusuha vina, bilo crna ili bijela, također potrošiti što prije jer se odležavanjem povećava rizik od refermentacije u boci.

Srednje skupa i skupa vina

Bijela mogu izdržati do pet godina od berbe, a crna imaju strašno širok raspon za odležavanje, od tri do trideset godina. Slatka ili desertna vina ledenih berbi ili prosušenih bobica imaju najdulji vijek trajanja koji se u najboljim primjercima može mjeriti s duljinom trajanja ljudskog vijeka. U ovom slučaju slador je konzervans, a ne latentni problem kao u polusuhih ili poluslatkih.

crotsumani.com

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...