Znanstvenici tvrde kako vino liječi Alzheimer

portal o vinu

Prije nekoliko godina medije su preplavili članci u kojima se tvrdilo da redovno pijenje vina značajno smanjuje rizik oboljenja od Alzheimera. Sve se pripisivalo resveratrolu, polifenolnom spoju u crnom vinu kojega je dio znanstvenika proglasio čudesnim lijekom za tu bolest. Takvi se članci i danas pojavljuju u pravilnom ritmu.

Osim u crnom vinu, resveratrol se nalazi i u kakau, borovnicama, ribizlima i još nekoj hrani. Pripisivali su mu ljekovita svojstva koja bi se mogla koristiti za liječenje srčanih oboljenja, raka, poremećaja metabolizma, ali u međuvremenu su studije ubile većinu nada, osim one o liječenju Alzheimera, no i tu se s resveratrolom pokazalo nekoliko problema: efikasan je samo u ekstremnim dozama (ekvivalentu 1000 boca vina dnevno), tako da teorija o čaši vina dnevno kao prevenciji pada u vodu, a u dozama većima od 500 miligrama izaziva opasne nuspojave poput probavnih problema, mučnina i pretjeranog mršavljenja.

Istraživanje resveratrola je rizično

Jedna od većih studija koja se 2015, provodila na Sveučilištu Georgetown pokazala je da je istraživanje resveratrola dosta rizična operacija. Zbog toga znanstvenici još uvijek ne znaju točno kako ga tijelo prerađuje. No znaju da ga realtivno dobro tolerira, a sada se čini da se nešto ipak pomaknulo i na polju istraživanja.

Tim stručnjaka iz Australije koji vodi Dr. Nady Braidy sa Sveučilišta u New South Walesu, napravio je tablete u kojima je bitno manja doza resveratrola ali je i dalje učinkovit jer su ga kombinirali sdva druga spoja iz crnog vina. U radu objavljenom u medicinskom časopisu Current Topics in Medicinal Chemistry, obnovljena je ideja o tabletama resveratrola kao lijeku za Alzheimer, ali na novi način. Oni nisu prepisivali ekstremno visoke doze resveratrola već umjerene, ekvivalent 13 boca crnog vina dnevno, ali su ga kombinirali s jednim antioksidansom i spojem koji veže štetne metale a oboje se prirodno nalazi u vinu.

Novu terapiju prvo su testirali na 30 pacijenata koji su ga uzimali kao dodatak prehrani i dobili dobre rezultate. Tvrde da se kod ispitanika povećala aktivnost NAD+, spoja u živim stanicama koji povezuju s liječenjem neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera. Sada planiraju testiranje nove kombinacije na većoj grupi pacijenata. Ako ništa drugo, nova studija dokazala je da je vino kao i svaki autentični proizvod najmoćnije kad je takvo kakvo jest, cjelovito i prirodno.

plavakamenica.hr

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...